Raste robna razmjena s inostranstvom, deficit i dalje veći od milijardu KM :: Semberija INFO ::

 

Raste robna razmjena s inostranstvom, deficit i dalje veći od milijardu KM


- Za prva dva mjeseca ove godine BiH je na polju robne razmjene s inostranstvom postigla bolje rezultate u odnosu na isti period lani, ali uprkos tome je spoljnotrgovinski robni deficit veći od milijardu KM.

Podaci su ovo Agencije za statistiku BiH, koji pokazuju da je u periodu januar - februar izvoz iznosio 2,883 milijarde KM, što je za 6,9 odsto više nego u istom periodu lani.

"Uvoz je iznosio 3,999 milijardi KM, što je za 5,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 72,1 odsto, dok je spoljnotrgovinski robni deficit iznosio 1,116 milijardi KM", pokazuju najnoviji podaci Agencije za statistiku BiH.

Osim toga, došlo je do pomaka i na polju izvoza u zemlje CEFTA, koji je iznosio 560 miliona KM, što je za 10 odsto više nego u istom periodu lani, dok je uvoz iznosio 428 miliona KM, što je za 2,6 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine.

Prema podacima Agencije, povećan je i izvoz u zemlje EU, koji je iznosio 2,119 milijardi KM, što je za 5,4 odsto više nego u istom periodu lani.

"S druge strane, uvoz je iznosio 2,380 milijardi KM, što je za 13,8 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 89 odsto", navode iz Agencije.

Prema riječima struke, uprkos ovom porastu, ovi podaci nisu ohrabrujući.

Dragan Gligorić, ekonomski analitičar za međunarodnu monetarnu ekonomiju, za "Nezavisne novine" kaže da se analiziranjem stope pokrivenosti uvoza izvozom za BiH u prva dva mjeseca ove godine može zaključiti da je došlo do rasta stope pokrivenosti sa 71,3 na 72,1 odsto, odnosno za 0,8 procentnih poena, što je svakako napredak po pitanju pokrivenosti uvoza izvozom.

"S druge strane, analiza trendova u izvozu i uvozu BiH sa zemljama koje pripadaju CEFTA i EU, koji su za nas najvažnija tržišta, pokazuje porast konkurentnosti u posmatranom periodu u odnosu na CEFTA, ali s druge strane i pogoršanje u odnosu na EU zemlje, prije svega Italiju i Njemačku. Na primjer, sa Njemačkom smo iz stanja suficita robne razmjene prešli u stanje deficita, u periodu januar - februar 2023. godine u odnosu na isti period prošle godine, dok smo s Italijom ostvarili drastično pogoršanje stope pokrivenosti uvoza izvozom te rast robnog deficita", istakao je Gligorić te dodao da je u istom periodu prošle godine deficit robne razmjene s Italijom iznosio oko 97,5 miliona KM, dok je ove godine bio oko 273 miliona KM.

Gligorić pojašnjava da je u konačnici ukupan deficit u BiH povećan za oko 28 miliona KM, a, kako kaže, imajući u vidu da u strukturi izvoza dominiraju proizvodi sa nižom dodanom vrijednošću u odnosu na uvoz, bez obzira što raste stopa pokrivenosti uvoza izvozom, ne može se reći da se radi o poboljšanju konkurentnosti, odnosno nema razloga za optimizam.

"BiH u narednom periodu treba da radi na strategiji pametne specijalizacije, odnosno da se specijalizuje u segmentima u globalnim lancima vrijednosti u kojima se koristi više znanja, odnosno gdje se ostvaruje veća dodana vrijednost", zaključuje Gligorić.

(Nezavisne)