Delegacija RiTE Ugljevik na Samitu energetske budućnosti “SET Trebinje 2023” :: Semberija INFO ::

 

Delegacija RiTE Ugljevik na Samitu energetske budućnosti “SET Trebinje 2023”


Delegacija RiTE Ugljevik, na čelu sa direktorom Dikom Cvjetinovićem, učestvuje na ovogodišnjem regionalnom Samitu energetske budućnosti SET Trebinje 2023, koji se održava po četvrti put.



Riječ je o najznačajnijoj konferenciji ovog tipa u regionu, koja se ove godine održava pod sloganom “Energetska stabilnost Zapadnog Balkana”. Na konferenciji učestvuju eminentni stručnjaci iz oblasti politike, nauke i privrede, koji se bave trenutnim stanjem, smjernicama i razvojem energetske budućnosti Republike Srpske, ali i regiona u cjelini.



“Delegacija Rudnika i Termoelektrane Ugljevik dala je doprinos promociji značaja našeg preduzeća, kao jednog od stubova cjelokupnog elektroenergetskog sistema Srpske, koji u ukupnoj proizvodnji struje učestvuje sa preko trideset posto. Pored toga, učešće na konferenciji iskoristili smo za razmjenu iskustava i ideja vezanih za proizvodnju struje i stabilno snabdijevanje domaćinstava i privrede u kriznim situacijama, kao što je ova koju imamo danas, uzrokovana sukobom u Ukrajini”, rekao je Diko Cvjetinović, direktor RiTE Ugljevik.



Prema riječima Dragiše Vidakovića, izvršnog direktora ugljevičkog giganta, posebno značajan segment razgovora odnosi se na dalje investicije u RiTe Ugljevik.

“Za nas je jako važno da je i na ovom Samitu predsjednik Milorad Dodik ponovio i istakao svoju opredjeljenost da se u narednom periodu, kroz značajne investicije sa strateškim partnerima Srpske, uradi revitalizacija postojećeg bloka TE Ugljevik, te nastave aktivnosti oko izgradnje novog bloka u Ugljeviku. To će, uz ulaganja u obnovljive izvore energije, učvrstiti energetsku stabilnost i nezavisnost Republike Srpske”, istakao je Vidaković.



Kako ističu iz delegacije RiTe Ugljevik, sve to daje značajan podstrek Upravi Preduzeća da u narednom periodu uloži maksimalne napore kako bi se pomenute aktivnosti sproveli u najkraćem mogućem roku.

SET Trebinje 2023. zvanično je otvorio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a na trodnevnom Samitu energetske budućnosti "SET Trebinje 2023” prijavilo se 720 učesnika. Pored predsjednika Dodika, prisustni su i ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto, premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministar energetike u Vladi Srpske Petar Đokić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministra BiH Staša Košarac, generalni direktor ERS-a Luka Petrović, i drugi.



Samit organizuju "Elektroprivreda Republike Srpske", grad Trebinje i preduzeće "SET", pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministra.