Dan otvorenih vrata u Centru visokog obrazovanja u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

Dan otvorenih vrata u Centru visokog obrazovanja u Bijeljini


Nekoliko stotina učenika završnih razreda srednjih škola iz Bijeljine, Ugljevika, Lopara, Bratunca, Šekovića, Zvornika, Vlasenice, Brčkog i Milića danas je prisustvovalo “Danu otvorenih vrata” u Centru za visoko obrazovanje u Bijeljini gdje su imali priliku da se upoznaju sa studijskim programima rada petnaest fakulteta i dvije akademije koje egzistiraju u sklopu Univerziteta Istočno Sarajevo.

Marko Gutalj, prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta na Univerzitetu Istočno Sarajevo kaže da je ovo još jedna u nizu promotivnih akcija Univerziteta Istočno Sarajevo.“Prije nekoliko dana imali smo promotivnu akciju u Doboju. Ostalo nam je još da ovakve promocije organizujemo na Palama i u Trebinju. Naš cilj je da predstavimo kvalitetno obrazovanje koje nudimo budućim studentima. Na našim fakultetima i akademijama imamo oko 110 studijskih programa. Univerzitet Istočno Sarajevo je prvi akreditovani univerzitet u BiH i ima međunarodno priznate diplome. Nudimo bezbroj pogodnosti tokom studiranja, kao što je besplatno školovanje, uslovan smještaj u studentskim domovima, kvalitetan i raznovrsan studentski život, međunarodne razmjene studenata po Evropi, Rusiji i Kini. Ima puno razloga da se studenti odluče za studiranje na našim fakultetima. U promotivnom materijalu srednjoškolci mogu pronaći sve informacije vezane za prijemni ispit. Prema postojećem planu upisa, odobrene su kvote za 1.300 studenata na prvom ciklusu, tako da svi zainteresovani studenti imaju šansu da se upišu na naše fakultete”, istakao je Marko Gutalj. Dalibor Stević, dekan Pedagoškom fakultetu u Bijeljini, domaćin ove promotivne akcije, izjavio  je da Pedagoški fakultet od ove godine organizuje i nekoliko kratkih studijskih programa.
 “Intenzivno radimo na upoznavanju studenata sa GIS-om (Geografski informacioni sistemi), radimo na NTC učenju i godišnjoj specijalizaciji koja od oktobra treba da otpočne na Pedagoškom fakultetu, imamo šest programa cjeloživotnog učenja. To su neke novine  u našem radu. Ovdje je prisutno više od petsto srednjoškolaca koji će dobiti neophodne informacije o svojim budućim izabranim fakultetima za studiranje”, izjavio je profesor Stević.  

Tamara Stanišić, učenica Srednje škole “Mihajlo Petrović Alas” iz Ugljevika kaže da  želi upisati psihologiju, te da su ovakve promocije fakulteta od velike pomoći učenicima koji treba da se opredijele za svoj budući poziv.Učenica četvrtog razreda Tehničke škole “Mihajlo Pupin” iz Bijeljine Anđela Mihanović  kaže da je svaka informacija učenicima završnih razreda dobro došla, jer se pred njih postavlja težak zadatak izbora budućeg zanimanja.
 “Moja odluka je da upišem pravni fakultet, ali, imam još vremena da dobro razmislim o svemu”.
Dragana Trifković, učenica trećeg razreda Medicinske škole iz Šekovića kaže da je odlučila da upiše Medicinski fakultet u Foči, a “Dan otvorenih vrata” pomaže da dobije dodatne informacije o studiranju na tom fakultetu.


Semberija Info - Lj. Ljubojević