Potrošači nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima :: Semberija INFO ::

 

Potrošači nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima


Predsjednik Udruženja potrošača "Reakcija" Dušan Srdić rekao je da potrošači u Republici Srpskoj nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima i vrlo rijetko se odlučuju da ih koriste. Srdić je u Jutarnjem programu RTRS-a rekao da građani sve informacije o zaštiti prava potrošača mogu dobiti u ovom udruženju i da je potrebno širiti svijest o značaju Zakona o zaštiti potrošača.

Šef Odsjeka za zaštitu potrošača u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske Dragan Milaković podsjetio je da je Republika Srpska 2012. godine dobila Zakon o zaštiti potrošača kojim je ova oblast definisana. Milaković je rekao da je potrebno upoznati potrošače sa njihovim pravima zasnovanim na ovom zakonu. Kada je riječ o eventualnom daljem rastu cijena, Milaković je naveo da će biti nastavljene rigoroznije kontrole poštovanja uredbe Vlade Srpske o ograničenju marži na osnovne životne namirnice.

​15. mart se u svijetu obilježava kao Svjetski dan prava potrošača. Obilježavanje ovog dana počelo je 1983. godine i ustanovljeno je odlukom Ujedinjenih nacija.


RTRS