Obilježavanje 30 godina od formiranja Drugog odreda Specijalne brigade policije Šekovići :: Semberija INFO ::

 

Obilježavanje 30 godina od formiranja Drugog odreda Specijalne brigade policije Šekovići


Prema programu obilježavanja obilježavanja 30 godina od formiranja Drugog odreda Specijalne brigade policije Šekovići svečanosti će trajati dva dana, 10. i 11. marta.

U petak, 10. marta, u 18 sati u Domu kulture u Šekovićima biće promovisana  knjiga ,,Ratni put jurišnika i specijalaca'', autora Ljubiše Milutinovića.

-Ako ne zapišemo, zaboravićemo! Ako zaboravimo, kao da se nije ni dogodilo ono što, zaista, jeste i kakvu smo žrtvu i stradanje podnijeli. Neki su preživjeli. Mnogi, nažalost, i nisu... Ova knjiga je pisana rječnikom ratnika. Nije pisana iz razloga da se nekom dopadne ili da se u njoj pronađe. Ratnici su pričali ono čega se prisjećaju, a ja sam imao zadatak da to zabilježim, bez ikakvog uljepšavanja, onako kako je bilo. Tu su i brojne moje fotografije nastale tokom rata, sa namjerom da upotpune svjedočenja, da sačuvaju od zaborava i ljude i događaje. Svaka slika ima neku priču. Govori nam šta je bilo prije njenog nastanka, a šta se kasnije desilo sa nekim od junaka sa te fotografije. Knjiga koja je pred vama napisana je s ciljem da se ispiše i opiše ratni put dvije, u narodu izuzetno omiljene, jedinice, koje su ulivale ogromno povjerenje srpskom narodu, ali i vojsci i policiji. Te naše jurišnike i specijalce činili su neki sasvim obični, ali mladi, lijepi i veoma hrabri mladići, koji su kaleći se kroz borbe, postali istinski srpski junaci iz naroda. U početku jurišnici, a poslije specijalci. Neki do tada neprimijetni mladići i porodični ljudi, postali su pravi junaci, ponos svoga sela ili grada, Birča i cijele Republike Srpske. Sve bitke koje su vodile ove jedinice, volja i energija njihovih pripadnika, sa ove vremenske distance, djeluju nestvarno" , ističe autor u uvodu knjige.

U petak, 10. marta, u Šekovićima će, u sklopu promocije knjige, biti i po prvi put izloženi ratni eksponati Sačuvajmo od zaborav, koje je godinama sakupljao Aleksandar Saša Samardžija.



-U subotu, drugod dana obiljeđažavanja 30 godina od formiranja Drugog odreda Specijalne brigade policije Šekovići u 11 časova planiran je parastos poginulim u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Šekovićima, u 11 sati i 30 minuta polaganje vijenaca i cvijeća u spomen sobi, a u 12 sati počinje akademija u Domu kulture.

Svečanost se završava u 13 sati i 30 minuta svečanim postrojavanjem na poligonu Osnovne škole u Tišči'', preciziraju organizatori.