Brojna reagovanja iz Srpske na Šmitovu odluku: Nedopustiv potez koji će proizvesti nove podjele :: Semberija INFO ::

 

Brojna reagovanja iz Srpske na Šmitovu odluku: Nedopustiv potez koji će proizvesti nove podjele


BANjALUKA - Nakon što je Kristijan Šmit saopštio da suspenduje Zakon o nepokretnosti Republike Srpske brojni srpski zvaničnici su reagovali na ovu odluku.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, i da to nije samo stav Republike Srpske, već i dvije stalne članice Savjeta bezbjednosti UN, koji je trebalo da potvrdi njegovo imenovanje a nije.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić navodi da će se u Srpskoj primjenjivati ono što donese Narodna skupština, a ne Kristijan Šmit.

Imovina Republike Srpske pripada isključivo Republici Srpskoj, istakao je Radovan Kovačević, delegat SNSD-a u Domu naroda.

Odluka Šmita da suspenduje primjenu Zakona o nepokretnoj imovini predstavlja akt političkog nasilja koji će proizvesti dalje podjele i novu krizu u BiH, ocijenio je poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Milan Petković.

Petković je istakao da je to nezakonito i da pravno gledano nijedan visoki predstanik nema pravo donošenja odluka sa zakonskom snagom, jer to nije propisano aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić ocijenio je da je nedopustiva odluka  Šmita da suspenduje legalan zakon koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske i da će to dovesti do destabilizacije prilika u BiH.

- Nedopustivo je da jedan čovjek koji se predstavlja za visokog predstavnika, a to nije jer nije prošao proceduru izbora, pritom je bio parlamentarac u Njemačkoj, prekrši sve norme parlamentarizma bilo gdje u svijetu i ponaša se kao običan uzurpator ili diktator poništavajući legalan zakon koji su donijeli Narodna skupština i poslanici koje su izabrali stanovnici Srpske - rekao je Vujičić, prenosi RTRS.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je večeras da odluka o suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske predstavlja najgrublji nasrtaj na ustavno uređenje Srpske i dejtonski ustav BiH.

Višković je istakao da nijedna suspenzija i odluka nelegitimnog međunarodnog predstavnika nije uticala, niti će uticati na pravo Narodne skupštine Republike Srpske da zakonima uređuje svaku oblast, pa tako i pitanje imovine, saopšteno je iz Birao Vlade za odnose s javnošću.

Predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak izjavio je večeras da je imovina, kao i mnoga druga pitanja, nadležnost entiteta i da od svih političkih aktera očekuje poštovanje Ustava BiH i cijelog Dejtonskog sporazuma.

Nakon još jedne odluke Kristijana Šmita, kojom suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, Selak je rekao Srni da Republika Srpska isključivo poštuje Dejtonski mirovni sporazum i ne prisvaja ništa što Ustavom nije definisano kao nadležnost entiteta.

On je naveo da su u nadležnosti BiH taksativno navedene u Ustavu BiH metodom enumeracije.

Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske biće na snazi jer odluke koje donosi Kristijan Šmit nemaju nikakvu pravnu snagu, izjavio je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić.

„To bi otprilike bilo jednako kao da Kristijan Šmit donese odluku da suspenduje neki zakon u Njemačkoj. Ta njegova odluka u Njemačkoj ne bi imala nikakvu pravnu snagu kao što nema ni ovdje jer nema ni legalitet niti legitimitet“, rekao je Kojić.

Odluke koje donosi Kristijan Šmit nemaju pravnu podlogu što govori o pravnom nasilju i sili, a ne o demokratiji, smatra predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac.

Banjac je izjavio Srni da je paradoks je da se neki strani ambasadori sastaju i odlučuju o pravima jedne zemlje, jer su samo gosti u BiH i ništa viš, te ocijenio da Šmitova odluka o suspendovanju Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske predstavlja kršenje Ustava BiH i grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Sve što oni prodaju, što su vrijednosti takozvane EU, organizacije koja krši evropske vrijednosti, a to ustvari krši i radi Šmit. On nema nadležnosti ni pravo da to radi“, izjavio je Banjac.

Predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović izjavio je Srni da odluka Kristijana Šmita da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske nije donesena u duhu pomirenja i što se tiče Srpske nije održiva već dodatno rasplamsava ionako uzavrele strasti u BiH.

„Odluka koja je donesena kada je riječ o Zakonu o nepokretnoj imovini Srpske sigurno će doživjeti neki drugi epilog, jer će sigurno odreagovati Narodna skupština Srpske“, rekao je Čubrilović.

Čubrilović je istakao da Šmit u kontinuitetu nastavlja djelatnost koja od početka nije prihvaćena gotovo u cijeloj BiH, pogotovo u Srpskoj.

Kristijan Šmit i Savjet za sprovođenje mira pokušavaju unijeti nemir i nestabilnost da bi opravdali sopstveno postojanje i ostvarivanje ciljeva onih koji su protiv Srpske, smatra delegat srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać.

Nakon što je Šmit objavio da je danas suspendovao primjenu Zakona o nepokretnoj imovini, Bursaćeva je rekla da on nema pravo da bilo šta suspenduje ili usvaja u ovoj zemlji, a kamoli da suspenduje zakone usvojene u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Za razliku od Šmita koji nema potreban legitimitet da bude visoki predstavnik, Bursaćeva je istakla da narodni poslanici koji su usvojili taj zakon legitimni, demokratski izabrani predstavnici građana Srpske sa ustavnom nadležnošću da u Narodnoj skupštini usvajanjem zakona regulišu, između ostalog, i pitanje imovine.


Glas Srpske