Dodik podržao kineski mirovni prijedlog i pozvao strane da ga ozbiljno razmotre :: Semberija INFO ::

 

Dodik podržao kineski mirovni prijedlog i pozvao strane da ga ozbiljno razmotre


Фото - РТРС
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je i odlučno podržavao kineski mirovni prijedlog u 12 tačaka i pozvao sve relevantne strane - kojima je stalo do zaustavljanja sukoba i uspostavljanja mira u Ukrajini - da ozbiljno razmotre ovu kinesku inicijativu.

- Zahvaljujem predsjedniku Narodne Republike Kine Si Đinpingu na inicijativi od ključne važnosti za Evropu i cijeli svijet, i pozdravljam i odlučno podržavam kineski mirovni prijedlog u 12 tačaka - rekao je Dodik Srni.

On je istakao da je ovo prvi konkretan prijedlog mirovnog plana, koji ne samo da sadrži konkretne korake koji vode ka uspostavljanju mira, već i zaustavljanja dalje ekslacije sukoba prema ostatku Evrope, pa i svijeta.

- Smatram da bi Evropa trebalo da bude zahvalna Kini što je istupila na ovaj način i pozvala na postizanje političkog rješenja, jer nijedan od aktuelnih političkih lidera EU nije reagovao na ovakav način prema sukobu koji bukti na evropskom tlu. Što se tiče članica EU, pozdravljamo nepokolebljiv - i usamljen - stav Mađarske koja od prvog dana sukoba poziva na diplomatsko rješenje krize i zaustavljanje eskalacije - naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, u navedenom dokumentu zvanični Peking zagovara nastavak mirovnih pregovora, protivi se upotrebi nuklearnog oružja i poziva na kraj jednostranih sankcija.

- Pozivamo one koji su na vijest o objavljivanju kineskog mirovnog plana odmah reagovali salvom kritika i optužbi upućenih prema Kini, da ponude – ako imaju kapacitete, i volju i želju da zaista zaustave sukob i patnju civila – neku drugu verziju mirovnog plana koja će biti prihvatljiva za obe strane - istakao je Dodik.

On je odbacio svaku tvrdnju da je bilo koja strana koja se u ovom trenutku zalaže za mir - na strani Rusije, i da je takav stav sam po sebi loš i neprihvatljiv.

- Smatram da svi oni koji se zalažu za mir i neutralnost u ovom nesrećnom sukobu koji je već odnio previše žrtava - da su upravo oni na pravoj strani istorije. Tu, prije svega, mislim na Republiku Srpsku, a zatim sasvim sigurno i Srbiju, Mađarsku i Kinu koje sve trpe političke, pa i ekonomske posljedice svog mirnodopskog stava - rekao je Dodik.

On je naglasio da i u drugim državama postoje snage, političke i civilne, koje se zalažu za mir, ali se njihov glas, na žalost, slabo čuje.

- Dajmo šansu miru! Dajmo šansu otpočinjanju pregovora u skladu sa kineskim mirovnim prijedlogom - poručio je predsjednik Republike Srpske.

Kina je prošle sedmice objavila plan od 12 tačaka za uspostavljanje sveobuhvatnog prekida vatre u Ukrajini. Rusija je pozdravila kineske prijedloge za rješenje sukoba u Ukrajini i potvrdila da je otvorena za ostvarenje ciljeva specijalne operacije političkim i diplomatskim načinima.


RTRS