Višković: Socijalna karta biće završena do juna :: Semberija INFO ::

 

Višković: Socijalna karta biće završena do juna


Sto dana rada Vlade Republike Srpske se bliži, a premijer Radovan Višković kaže da je socijalna karta jedan od prioriteta. Kako je ranije saopšteno iz Vlade Srpske, cilj projekta je uspostavljanje socijalne karte kao jedinstvenog registra koji bi trebalo da sadrži podatke o socijalno-ekonomskom statusu lica korisnika prava i usluga iz oblasti socijalne zaštite.

- Socijalna karta je nešto što je zaista potrebno. To sam u ekspozeu i rekao. U januaru je formiran tim koji radi na izradi socijalne karte i naša želja je da to bude završeno do kraja juna. Na čelu tima je ministar Alen Šeranić - rekao je Višković. Premijer Srpske je istakao da je u prethodnom periodu razgovarao s predstavnicima Svjetske banke od kojih će Vlada Srpske na raspolaganje dobiti dva eksperta iz oblasti informacionih tehnologija, koji će svojim znanjem i iskustvom pomoći u izradi socijalne karte.

- Socijalna karta je značajna iz više razloga. Jedan od njih svakako jeste to što, na primjer, danas određena davanja prema nekoj kategoriji društva realizuje ministarstvo, Vlada Srpske, grad, opština, nevladin sektor, a pritom niko nema podatke o tome da li je možda jedan čovjek dobio pomoć od svih tih institucija, dok neko drugi nije dobio ni od koga. Takođe, socijalna karta je značajna i zbog toga što je nama, donosiocima odluka, izuzetno bitno da na jednom mjestu imamo evidentirane sve ljude kojima je potrebna pomoć institucija. Mislim da će ovom odlukom biti obuhvaćeno između 50.000 i 60.000 građana Srpske, a važno je napomenuti da ta pomoć ide po domaćinstvu, a ne pojedincu - kaže Višković.


RTRS