Bez struje veći broj domaćinstava u Krajini; Problemi i u saobraćaju :: Semberija INFO ::

 

Bez struje veći broj domaćinstava u Krajini; Problemi i u saobraćaju


BANjALUKA - Obilan i vlažan snijeg, koji od sinoć pada, uzrokovao je kvarove na više desetina dalekovoda na širem distributivnom području Elektrokrajine, a bez električne energije ostalo je više hiljada potrošača u Novom Gradu, Kozarskoj Dubici, Prijedoru, Gradišci, Srpcu, Prnjavoru, Laktašima, Čelincu, Kotor Varošu i Kneževu.

Iz Elektrokrajine je saopšteno da su sve monterske ekipe izašle na teren i rade na lociranju i sanaciji kvarova, a radovi se odvijaju u dosta otežanim uslovima zbog nepristupačnog terena, posebno u šumsko-planinskom području Potkozarja i Podgrmeča.

U saopštenju se navodi da je u ovom trenutku teško prognozirati kada će kvarovi na dalekovodima biti otkloljeni, jer snijeg i dalje pada i otežava izvođenje sanacionih radova, ali da će ekipe Elektrokrajine na terenu raditi dokle god bude vidljivo i bezbjedno za rad.

Zbog obilnih padavina, kompletna opština Kozarska Dubica ostala je bez pitke vode.

Snijeg je stvorio probleme i u saobraćaju koji se na većini puteva u Srpskoj i FBiH odvija otežano i usporeno.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske izdvajaju dionice Mrkonjić Grad - Mliništa, Karanovac - Kneževo - Ugar, Šipovo - Novo Selo, Vlasenica - Han Pijesak preko prevoja Han Pogled, Gacko - Tjentište preko prevoja Čemerno, te Sarajevo - Rogatica preko Romanije.

Na dionicama u višim predelima za teretna vozila obavezna je upotreba lanaca, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Na graničnim prelazima Gradiška, Velika Kladuša, Donja Gradina i Orašje, pojačan je intenzitet vozila na izlazu iz BiH. Na ostalim graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.

I jug Srpske pogođen je vremenskim neprilikama. Za područje Trebinja objavljen je crveni meteoalarm, gdje se očekuju udari vjetra do 70 kilometara na čas, obilne padavine, lokalno i do 90 litara po metru kvadratnom, te grmljavina.

Narandžasti meteoalarm zbog obilnih padavina izdat je za zapadna, jugozapadna, jugoistočna područja.


​RTRS / GS