RAT SINDIKATA PREKO LEĐA RADNIKA :: Semberija INFO ::

 

RAT SINDIKATA PREKO LEĐA RADNIKA


 
 Šta nakon što je Kolektivni ugovor za zaposlene u lokalnoj samoupravi PROGLAŠEN NEUSTAVNIM
Nakon što je Ustavni sud RS proglasio nezakonitim i neustavnim Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti lokalne samouprave, ponovo su u javnost isplivale nesuglasice dva sindikata.
Obrazlažući svoju odluku, iz Ustavnog suda je saopšteno da Vlada Republike Srpske nije imala ovlašćenje da donese osporenu odluku i da njome uređuje pitanje primjene posebnog kolektivnog ugovora.
Sporazum o produženju Posebnog kolektivnog ugovora potpisali su inače ministarka uprave i lokalne samouprave Srpske, Senka Jujić, i predsjednik Sindikata uprave RS, Božo Marić. Zahtjev za ocjenu ustavnosti prije godinu dana podnio je Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS, navodeći kako se Kolektivnim ugovorom njihov sindikat svjesno izostavlja.

Najavili krivične prijave
Iz ovog sindikata poručili su juče da je odlukom Ustavnog suda pravda zadovoljena, a za novonastale posljedice krive potpisnike posebnog kolektivnog ugovora, na čelu sa ministarkom Jujić.
– U narednom periodu će protiv odgovornih Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS podnijeti krivične prijave i tražiti odgovornost onih koji su učestvovali u pripremi takvog neustavnog i nezakonitog akta i stavili svoj potpis na kolektivni ugovor – poručio je predsjednik tog sindikata Branko Zelenović u saopštenju.
Naglasio je i kako su još ranije uputili resornoj ministarki zahtjev da se započnu pregovori, te da se posebni kolektivni ugovor za zaposlene u lokalnoj samoupravi ne može donijeti bez njih, kao reprezentativnog sindikata.
S druge strane, Sindikat uprave RS tvrdi da su upravo oni reprezentativni predstavnici jer imaju 5.500 članova, skoro duplo više. Predsjednik tog sindikata, Božo Marić, upozorava da su presudom Ustavnog suda 64 lokalne zajednice u Srpskoj ostale bez pravnog osnova za obračun plata, a najveće reakcije, kaže, dolaze od vatrogasaca, koji su nakon 20 godina konačno dobili jedinstven koeficijent.

“Odbijali pregovore”
Marić poručuje da je kolektivni ugovor sada oboren jer je drugi sindikat svojevremeno odbijao da učestvuje u pregovorima.
– Imajući u vidu da ističe Kolektivni ugovor, Vlada je preuzela odgovornost i zaključila sporazum o produženju važenja sa nama, kao potpisnikom osnovnog teksta Kolektivnog ugovora, koji smo zaključili 2017. godine – podsjeća on.
Marić ocjenjuje da se ovom presudom otvorila Pandorina kutija u socijalnom pregovaranju u Srpskoj, te da se u narednom periodu može očekivati još ovakvih odluka Ustavnog suda.
– Od utorka ćemo od Vlade RS zatražiti da se formira Odbor za pregovore u skladu sa Zakonom o radu, kao što smo predlagali i u prethodnom periodu, ali Vlada mora da vidi šta će da uradi sa „žutim sindikatom“, koji to ne želi, već  se ponaša kao ucveljeno dijete – zaključuje Marić.
Iz Ministarstva lokalne samouprave RS nisu se oglašavali u vezi presude Ustavnog suda RS.
Srpskainfo