OSNOVNI SUD U BIJELjINI: Objavljen Praktični vodič za komunikaciju sa sudom :: Semberija INFO ::

 

OSNOVNI SUD U BIJELjINI: Objavljen Praktični vodič za komunikaciju sa sudom


U skladu s programskim ciljevima Osnovnog suda u Bijeljini za period od 2022- 2025. godine, rukovodeći se potrebom transparentnosti i jačanja povjerenja građana u pravosuđe,  Osnovni sud je objavio ,,Praktični vodič za komunikaciju sa sudom”.



Posebno mjesto u ovim aktivnostima, kaže predsjednik Suda Aid Hanušić,  zauzimaju mediji koji imaju važnu ulogu u informisanju i edukaciji javnosti o svim relativno važnim temama za društvenu zajednicu, te se tako javljaju i kao posrednici u komunikaciji između javnosti i Suda.

- Praktični vodič za komunikaciju sa sudom osmišljen je kao alat koji treba da olakša komunikaciju novinara i svih drugih zainteresovanih osoba sa Osnovnim sudom u Bijeljini, a sve u cilju pružanja, odnosno dobijanja pouzdanih, blagovremenih i razumljivih informacija.  U vodiču su sadržane osnovne informacije o nadležnosti suda, pregled odredaba procesnih zakona kojima se reguliše prisustvo javnosti na suđenjima u različitim vrstama sudskih postupaka, opšte smjernice za novinare, pravila pristupa informacijama koje su u nadležnosti suda, kao i pregled osnovnih i najčešćih pravnih pojmova koji se susreću u praksi”, ističe Aid Hanušić, predsjednik Osnovnog suda u Bijeljini.



Bijeljinski osnovni sud  osnovan je za područje grada Bijeljina i opština Ugljevik i Lopare. Nadležan je da u prvom stepenu sudi u krivičnim, građanskim, prekršajnim i drugim predmetima. U organizacionoj strukturi Osnovnog suda u Bijeljini obrazovano je pet odjeljenja: krivično, prekršajno, parnično, vanparnično i izvršno odjeljenje.
Od prvog februara 2017. godine radi i jedno odjeljenje van sjedišta Suda, u Loparama.

U opštim smjernicama za novinare, koje su naznačene u Vodiču, naglašava se da prilikom izvještavanja sa sudskih ročišta treba voditi računa o pravnoj terminologiji, odnosno biti u stanju prevesti pravne pojmove i procedure ciljanoj publici, što podrazumijeva elementarno znanje i novinarsko iskustvo. Važna preporuka novinarima koji izvještavaju iz suda je i poštovanje ,,pretpostavke nevinosti”, što je jedan od osnovnih principa krivičnog postupka - ,,Svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica”.

Fotografisanje i televizijsko snimanje u sudnici je zabranjeno, u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku RS, ali, sudija ili predsjednik vijeća može dozvoliti televizijsko snimanje neposredno prije početka glavnog pretresa. Prisustvo suđenjima dozvoljeno je i novinarima, ali uz pravovremenu i blagovremenu  najavu Sudskoj upravi”, navodi se, između ostalog, u ,,Praktičnom vodiču za komunikaciju sa sudom”.   


Semberija info - Lj.Ljubojević