SAVEZ OPŠTINA I GRADOVA REPUBLIKE SRPSKE: SUTRA SASTANAK SA MINISTROM KLOKIĆEM :: Semberija INFO ::

 

SAVEZ OPŠTINA I GRADOVA REPUBLIKE SRPSKE: SUTRA SASTANAK SA MINISTROM KLOKIĆEM


Sutra, 23. februara, u prostorijama Saveza opština i gradova Republike Srpske u Bijeljini, održaće se sastanak Zlatana Klokića, ministra za evropske integracije i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srpske sa predstavnicima  Saveza opština i gradova Republike Srpske.

Razgovaraće se o saradnji Ministarstva i Saveza na jačanju kapaciteta opština i gradova za učešće u projektima evropskih fondova i prekogranične saradnje, te učešće Saveza u radu radnih tijela za izradu Strategije održivog razvoja Republike Srpske za period 2024-2030. godine.

U pozivnom pismu je navedeno da su jedinice lokalne samuprave veoma zainteresovane za apliciranje za projekte evropskih fondova i prekogranične saradnje, međutim većina opština i gradova još uvijek nema izgrađene interne kapacitete za apsorpiciju sredstava iz EU fondova.

Analiza koju je sproveo Savez opština i gradova Republike Srpske pokazala je da je najveći problem u opštinama i gradovima nedostatak sredstava za predfinansiranje EU projekata, jer se većinom očekuje da opštine i gradovi sami finansiraju projektne aktivnosti nakon čega im se sredstva refundiraju.

S tim u vezi, Savez je pokrenuo aktivnosti na formiranju „Revolving fonda“ iz kojeg bi opštine i gradovi mogli da uzmu „pozajmice“ za predfinansiranje EU projekata.

Takođe, Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju je usmjereno i na aktivnosti u vezi unapređenja saradnje sa dijasporom.

Republika Srpska je prepoznala veliki potencijal i značaj dijaspore, te zato nastoji da sistematski uredi odnos te unaprijedi i ojača saradnju i povezanost sa građanima iz Republike Srpske u rasijanju.