Udruženja za zaštitu potrošača COPZ RS: Informisan trgovac – zaštićen potrošač :: Semberija INFO ::

 

Udruženja za zaštitu potrošača COPZ RS: Informisan trgovac – zaštićen potrošač


U prostorijama hotela „Drina“ u Bijeljini, danas je održana Konferencije pod nazivom „Informisan trgovac – zaštićen potrošač“ u organizaciji Udruženja za zaštitu potrošača COPZ RS.

Cilj Konferencije je prezentovanje zakonodavnog okvira u oblasti zaštite potrošača, tačnije načina ostvarivanja prava potrošača, edukacija trgovaca o pravima potrošača i razmjena iskustava učesnika Konferencije, kao i uloga pojedinih institucija na ovu oblast.


 
Aleksandar Milić, predsjednik Centra za omladinsko preduzetništvo i zapošljavanje u Republici Srpskoj rekao je da današnja održana konferencija predstavlja dio aktivnosti koje Udruženje za zaštitu potrošača provodi u okviru projekta „Informisan trgovac – zaštićen potrošač“.

- Na današnjoj konferenciji učesnike smo upoznali o načinu ostvarivanja prava potrošača. Najvažnija stvar koju potrošač treba da zna jesu osnovni koraci u ostvarivanju prava potrošača, ali prije svega najvažnije je da potrošač uzme fiskalni račun, jer bez njega ne može ostvariti nikakvo pravo. Nakon toga postoji pet koraka,  prvi korak je upućivanje prigovora u pisanoj formi, drugi je rješavanje prigovora putem udruženja potrošača, a prilikom toga mi smo zaduženi za potrošače da im pomognemo pri ostvarivanju njihovih prava. Ukoliko se u tome ne uspije, sljedeći korak je rješavanje prigovora putem nadležne tržišne inspekcije, a ukoliko ni to ne urodi plodom, nakon toga kao četvrti korak ide vansudsko rješavanje potrošačkih sporova, a kao peti korak sledi rješavanje potrošačkih sporova u sudskom postupku“, kazao je Milić i dodao da se potošači najčešće žale na komunalne usluge , usluge telefonskih operatera, kablovske televizije i električne energije.



Dragan Milaković, rukovodilac odsjeka za zaštitu potrošača pri Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske rekao je da Ministarstvo trgovine i turizma da u okviru svojih redovnih aktivnosti koje provodi  od udruženja dobija veliki broj inputa da veliki broj trgovaca ne zna koje su to njegove obaveze u skladu sa Zakonom zaštite potrošača u RS.

- U skladu sa tim Ministarstvo trgovine i turizma RS raspisalo je konkurs pod nazivom „Informisan trgovac – zaštićen potrošač“ i podržalo ga finansijski s ciljem da se što veći broj trgovaca, odnosno davaoca usluga u RS upozna sa njihovim obavezama definisanim Zakonom o zaštiti potrošača. Smatramo da će na obostrano zadovoljstvo biti zadovoljena potrošačka prava i biti smanjen broj potrošačkih prigovora“, kazao je Milković i istakao  da će Vlada RS i u 2023. godini kroz tekući grant o zaštiti potrošača pružati finansijsku podršku Udruženjima za zaštitu potrošača u RS, a trenutno je njih 10 upisano u evidenciju ministarstva.



Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina istakao je da se rado odazvao današnjoj Konferenciji, kako u ime institucije koju predstavlja, ali kao i potrošač.

- Veoma je važno da znamo koja prava imamo i da zaštitimo prava koja imamo, koji su mehanizmi zaštite prava i ostvarivanja prava. Ovdje sam na prvom mjestu kao predstavnik institucije Skupštine grada Bijeljina. Iako ovo nije uža oblast kojom se bavi Skupština, ali institucija je tu  da pruži institucionalnu podršku u dijelu za koji je nadležna. Ako ljudi budu smatrali da Skupština grada može da doprinese zaštiti i ostvarivanju prava potrošača, spremni smo pomoći“, naglasio je Đurđević.


Semberija info - S. Ristanović