Proizvođači peleta izgubili tržište :: Semberija INFO ::

 

Proizvođači peleta izgubili tržište


BANjALUKA - Proizvođači pojedinih vrsta ogreva nikako da stanu na zelenu granu, jer iako je zabrana izvoza peleta prestala da važi, inostrano tržište je izgubljeno.

Odluka o zabrani izvoza peleta u inostranstvo prestala je da važi 31. januara, nova nije donesena, tako da domaći proizvođači u tom smislu sada nemaju prepreku za plasman. Međutim, iako u skladištima već mjesecima stoji pelet vrijedan desetine miliona evra, potražnja je gotovo nikakva.

Predsjednik Asocijacije sertifikovanih proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović rekao je za “Glas Srpske” da je situacija i dalje veoma teška.
- Zabrana je istekla, ali smo propustili sve šanse dok je potražnja za peletom bila velika. Naši kupci su u međuvremenu pronašli druge dobavljače i biće veoma, veoma teško vratiti se na izgubljeno tržište - istakao je Ivanović.

Osim toga, dodao je, proizvođačima ni vremenske prilike ne idu u prilog, jer je zima prilično blaga pa samim tim i nema potražnje za peletom.
- Naši kupci su početkom prošle godine naručili određene količine peleta i uplatili avanse po cijenama koje su važile tada, a mi smo imali obavezu da im naručenu robu isporučimo do kraja godine. Bili smo spriječeni i nismo ispunili svoje obaveze. U međuvremenu cijena peleta je pala i do 70 odsto, potražnje nema i sad smo u problemu jer je cjenovna razlika velika, pregovaramo i pokušavamo naći neki zajednički interes. Iako smo već pali finansijski na svemu ovome, još im moramo odobravati dodatne rabate da bi oni imali interesa da nastavimo dalje saradnju - kazao je Ivanović. Istakao je da je određena količina peleta isporučena kupcima koji su uplatili avanse.

Ivanović je istakao da ni kod nas trenutno nema potražnje za peletom, ali da je svakako već sada potrebno razmišljati o narednoj sezoni.
- Zima će ponovo doći i ovo je pravi trenutak, dok još nije velika potražnja, da se obezbijedi pelet za iduću sezonu, jer niko više ne zna šta se može dogoditi na tržištu. Mi ispod cijene više ne možemo proizvoditi, šta će i kako biti dalje, vidjećemo - kazao je Ivanović naglasivši da se domaće tržište mora čuvati, jer ono daje stabilnost ovoj industriji.

Ivanović smatra da bi i dalje trebalo da bude na snazi odluka o zabrani izvoza trupaca, jer se na taj način čuva sirovina za domaću drvnu industriju koja zapošljava veliki broj radnika. 
- Znatno je pala potražnja za svim proizvodima od drveta, narudžbe su sve manje, jer Evropa ulazi u recesiju. Pred nama je veoma težak period i bez podrške vlasti i pomoći biće teško da se sami izborimo - zaključio je Ivanović.

Ograničenje

Vlada Srpske je lani ograničila cijenu tone peleta na 480 maraka plus PDV s ciljem stabilizacije na domaćem tržištu. Ta odluka na snazi je do kraja marta ove godine.


Glas Srpske