Poskupljuje smještaj u staračkim domovima u Srpskoj :: Semberija INFO ::

 

Poskupljuje smještaj u staračkim domovima u Srpskoj


Foto: Ilustracija
Loše vijesti stižu za najstariju populaciju u Srpskoj jer boravak u nekim staračkim domovima će poskupjeti, a glavni razlog što moraju da posegnu za ovom nepopularnom mjerom je inflacija.

Naime, sve veći broj građana, pogotovo penzionera koji nisu u mogućnosti da brinu sami za sebe, odlučuje se za boravak u domovima, jer, kako kažu, u domu imaju sve potrebne uslove za život, redovnu hranu, kao i potrebnu njegu ili terapiju koju mu je propisao ljekar.

Kako su kazali za "Nezavisne novine" u Domu penzionera u Banjaluci, nove cijene smještaja počeće da se primjenjuju od narednog mjeseca.

"Od 1. marta počinjemo sa primjenjivanjem novih cijena koje će biti veće za 12,7 do 20 odsto, zavisno od kategorije", navode iz banjalučkog Doma penzionera.

Kako navode, trenutna popunjenost kapaciteta je dobra, odnosno na raspolaganju imaju svega nekoliko kreveta za nove korisnike.

"Cijene se kreću 920 KM za dvokrevetnu sobu za pokretne, dok je za nepokretne jednokrevetna soba oko 1.600 KM, a kada je riječ o dvokrevetnoj sobi u kojoj borave polu-pokretni korisnici, cijena je 1.150 KM", navode iz banjalučkog Doma penzionera.

Kako ističu, kada se uzmu u obzir sve kategorije, poskupljenje u prosjeku iznosi oko 14 odsto.

"Mi imamo 165 korisnika, i svi su obaviješteni o poskupljenju, a samo jedan je odustao i napustio naš dom", ističu oni.

U Domu za stara lica u Prijedoru navode za "Nezavisne novine" da su početkom novembra prošle godine već počeli sa primjenjivanjem novih cijena, koje su veće za oko 50 KM.

"Korekciju cijena smo radili krajem prošle godine kada smo cijene podigli za oko 50 KM u zavisnosti od samostalnosti lica. Za samostalno lice cijena je 800 KM, poluzavisno 900, dok je za one koji ne mogu bez pomoći drugih lica cijena 950 KM", navode iz prijedorskog Doma za stara lica.

"Popunjenost kapaciteta je oko 80 odsto, odnosno imamo oko 185 korisnika i taj broj varira iz dana u dan. Imamo mjesta i ne postoje liste čekanja, malo je veća popunjenost kapaciteta koje imamo za nepokretne korisnike, dok za pokretne još raspolažemo dovoljnim brojem mjesta", navode oni.

Kako kažu, ukoliko se nastavi trend povećanja cijena druge robe i usluga, biće primorani da ponovo koriguju svoje cijene.

U Domu za stara lica u Istočnom Sarajevu cijene smještaja se nisu mijenjale, međutim, kako kažu, ako se u narednom periodu nastavi trend poskupljenja, mogu se očekivati veće cijene i u ovoj instituciji.

Za "Nezavisne novine" iz Staračkog doma "Nature" u Palama su rekli da je do korekcije cijena smještaja u ovom domu došlo onog trenutka kada je inflacija uzela danak.

"Cijene su prije poskupljenja bile u prosjeku oko 900 KM do 950 KM, a sa poskupljenjem one su veće. Naš kapacitet je 70 kreveta, a trenutno imamo nekoliko slobodnih mjesta", navode iz ovog doma.

(Nezavisne)