GRIPA POTISNULA KORONU: Ambulante u Srpskoj pune pacijenata sa respiratornim infekcijama :: Semberija INFO ::

 

GRIPA POTISNULA KORONU: Ambulante u Srpskoj pune pacijenata sa respiratornim infekcijama


Domovi zdravlja i bolnice u Srpskoj pune su pacijenata sa respiratornim infekcijama, među kojima preovladava gripa, dok se korona virus rijeđe pojavljuje.

Kihanje, temperatura, malaskalost, kašljanje, bol u mišićima simptomi su na koje se ovih dana žale mnogi stanovnici Srpske, i zbog čega traže pomoć ljekara. To potrđuju i podaci iz banjalučkog Doma zdravlja. Samo do 15. januara ove godine pregledano je 1.647 pacijenata sa akutnim resiratornim infekcijama.

– Uočena je aktivnost gripa tipa A. Očekujemo u narednom periodu značajno povećanje oboljelih od gripa. Izvještaji pokazuju da je tokom protekle sedmice bilo 47 laboratorijski potvrđrnih slučajeva Kovida, tako da se može zaključiti da se broj oboljelih od korona virusa za sada ne povećava, može se čak govoriti o smanjenju broja slučajeva – rekli su za „Novosti“ iz Doma zdravlja Banjaluka.

I dobojske ambulante vrve od oboljelih od respiratornih infekcija. Ljekari Doma zdravlja u ovom gradu dnevno obave više od 50 pregleda, a pacijenti se najčešće žale na visoku temperaturu koju ne mogu oboriti.

– To je karakterističnije za influencu, gripu, ona traje duže, oko deset dana, temperaturu je teško oboriti, ali bez testiranja ne možemo znati o kojoj je vrsti virusa riječ – rekli su u dobojskom Domu zdravlja.

Pacijenti sa najtežim oblicima respiratornih infekcija smještaju se na liječenje u bolnice.

– Do 13. januara u Klinici za infektivne bolesti je pregledano 97 bolesnika pozitivnih na korona virus, dok je bolesnika sa infulencom bilo 163. Otpustili smo 16 bolesnika sa koronom, a njih 12 se vratilo kući nakon preležane gripe – naveli su za „Novosti“ u UKC RS.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske kažu da su u sezoni 2022/2023. najveću učestalost prijavljenih oboljenja sličnih gripu imale regije Istočno Sarajevo i Foča, a najmanju Bijeljina i Zvornik, Najviše slučajeva teških akutnih respiratornih infekcija prijavljeno u bolnicama Gradiška i Trebinje.

– Najveći broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i obolenja sličnih gripu u uzrasnoj grupi od pet do 14 godina, dok je najviše teških akutnih respiratornih infekcija u uzrasnoj grupi od novorođenčadi do četiri godine – pojasnili su u Institutu za javno zdravstvo Srpske.

Ljekari ističu da se gripa obično razvija naglo, u vremenskom periodu od tri do šesti sati. Simptomi koji su karakteristični za gripu su povišena temperatura preko 38 stepeni, glavobolja, malaksalost, bolovi u mišićima, curenje nosa, grlobolja i kašalj. Ponekad se mogu javiti  i mučnina, povraćanje i proljevaste stolice.

Bolest, ako se liječi na pravilan način, prolazi za sedam dana. To uključuje mirovanje i nadoknadu tečnosti. Oboljeli mogu koristiti lijekove za snižavanje temperature i smirivanje kašalja. Ljekari naglašavaju da antibiotike ne treba koristiti jer se radi o virusnoj infekciji.

Kada se javiti ljekaru?

U DOMU zdravlja Banjaluka ističu da se prehlada i blaži oblici gripe mogu liječiti i kod kuće.

– Liječenje prehlade i grpe može se provoditi u kućnim uslovima uz simptomatsku terapiju i vrlo često nije potrebna posjeta doktoru. Međutim, odlazak doktoru je neophodan ako simptomi traju duže ili se pogoršavaju, kao npr. pojava izrazito jake grlobolje uz povećanje limfnih čvorova vrata, jak kašalj uz bolove u grudnom košu, povraćanje, poremećaj svijesti ili pojava osipa – rekli su u Domu zdralja.

(Novosti)