Kazne pljušte, naftaši ne plaćaju: Evo koliko puta su za nepunu godinu benzinske pumpe PREKRŠILE ZAKON :: Semberija INFO ::

 

Kazne pljušte, naftaši ne plaćaju: Evo koliko puta su za nepunu godinu benzinske pumpe PREKRŠILE ZAKON


Zbog kršenja marži prilikom formiranja cijena goriva u maloprodaji, od marta do danas naftaši u Republici Srpskoj kažnjeni su sa više od 2,27 miliona KM. Kako su u Inspektoratu Srpske potvrdili za Srpskainfo, u ovom periodu je obavljena ukupno 261 kontrola na benzinskim pumpama, od čega je 166 bilo sa utvrđenim nepravilnostima.

– Izdato je 338 prekršajnih naloga u vrijednosti od 2.275.700 KM. Utvrđene nepravilnosti uglavnom su se odnosile na formiranje cijena. S obzirom da su se cijene menjale više puta i u različitim procentima, teško je dati generalnu procjenu u kojem procentu su marže prekoračene, jer su iste korigovane na dnevnom nivou. Posmatrano iz ugla inspekcijskog nadzora, svako prekoračenje, pa i ono najmanje je zabranjeno i svi subjekti koji su zatečeni u prekršaju kažnjeni su bez obzira na procenat prekoračenja – rekao je glavni republički tržišni inspektor Radivoje Gavrić.

Podsjetimo, kad je riječ o kršenju Uredbe o ograničenju marži na naftne derivate, a koje je bilo najaktuelnije u proljeće prošle godine, inspektori su na terenu zaticali različite situacije. Tako je, u jednom slučaju, po dolasku inspektora zatečen ED 5 po cijeni od 2,96 KM, a poslije kontrole uredbe poštivanja marže cijena je vraćena na 2,67 KM.

Na drugoj pumpi, ED 5 prodavan je po tri KM, a po nalogu inspektora cijena je vraćena na 2,7 KM. Naftaši su, naime, litar goriva prodavali skuplje između par feninga i čak 0,30 KM, nego što su smjeli. Zanimljivo je da je većina kažnjenih pumpi, po izdavanju prekršajnog naloga od strane inspektora, tražila sudsko odlučivanje. Tačnije, izrečenu kaznu je platio malo koji naftaš.

I MARKETI LOVE U MUTNOM


Republička tržišna inspekcija je od marta prošle godine u tržnim centrima i marketima obavila 203 kontrole poštivanja Uredbe o ograničavanju marži. U 138 slučajeva utvrđene su određene nepravilnosti, na osnovu kojih su inspektori izdali 304 prekršajna naloga u visini od 1.253.200 KM.

Od početka krize izazvane rusko-ukrajinskim ratom, marketi u RS kažnjavani su i zbog ograničavanja količine namirnica koje jedna osoba može da kupi, što po zakonu nije dozvoljeno.


Nezavisne novine