Nadležni apeluju: Ozbiljno shvatiti opasnost od obilnih padavina i preduzeti mjere :: Semberija INFO ::

 

Nadležni apeluju: Ozbiljno shvatiti opasnost od obilnih padavina i preduzeti mjere


BANjALUKA - Republička uprava civilne zaštite, prema planu odbrane od poplava koju je usvojila Vlada Srpske, bez obzira na rizik, naložila je lokalnim zajednicama da pročiste rizične kanale, angažuju ljudstvo, pročiste bujične potoke, angažuju postojeću mehanizaciju ili dodatnu mehanizaciju iz privatnog sektora.

Istakao je to v.d. direktora ove uprave Milan Novitović nakon sastanka koji je održan sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem, ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savom Minićem, predstavnicima JU "Vode Srpske" i Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

-Nakon izdavanja crvenog meteoalarma Republička uprava civilne zaštite upozorila je  sve institucije i građane o povećanoj količini padavina na području Hercegovine i gornjeg Podrinja – istakao je Novitović, prenosi RTRS.

Naveo je da je gradonačelnicima i načelnicima naloženo preduzimanje preventivnih mjera.

- Definisali smo i prošli šta su obaveze javnih preduzeća, inspekcijskih organa. Rad Uprava Civilne zaštite danas će se organizovati u tri centra, u Foči, Višegradu i Trebinju, iz kog će se pratiti situacija - naveo je Novitović.

On je naglasio da je veoma važna koordinacija sa lokalnim zajednicama ali i sa građanima koja treba ozbiljno da shvate ovu situaciju.

Minić je istakao da nema mjesta panici, ali da je potreban oprez.

- Kada je u pitanju praćenje situacije, ono je ovaj put ekspeditivnije. Iz Voda Srpske nam je potvrđeno da protočnost svih kanala u Srpskoj dobra. Ako olujno nevrijeme preko Crne Gore prenese dio padavina u Drinu, situacija može biti alarmantna. Ali moramo djelovati preventivno da umanjimo eventualnu štetu - naglasio je Minić.

On je naglasio da je veoma važna koordinacija sa lokalnim zajednicama ali i sa građanima koja treba ozbiljno da shvate ovu situaciju.

U Republici Srpskoj i regionu očekuju obilne padavine zbog čega se preduzimaju sve preventivne mjere u cilju sprečavanja mogućih poplava.

Obilna kiša padaće od danas do 20. januara, a najviše padavina očekuje se u utorak i srijedu.

Crvena zona je Hercegovina, a natprosječno veliku količinu kiše meteorolozi predviđaju i u Sarajevsko-romanijskoj regiji i zapadnoj Krajini.

Usljed ekstremno velike količine padavina u Crnoj Gori, očekuje se nagli rast vodostaja rijeke Drine.



Kako se pripremaju u opštinama i gradovima?

Zvornik


Gradski štab za vanredne situacije Zvornika dogovorio je danas preventivne mjere uz redovno praćenje stanja na terenu zbog najavljenih obilnih padavina i mogućeg porasta vodotoka.

Gradski štab će u dogovoru sa Službom civilne zaštite uvesti dežurstva, pratiti stanje na terenu i redovno obavještavati građane u područjima koja bi mogla biti ugrožena poplavama.

Pripadnici Službe civilne zaštite obišli su riječna korita Sapne i Hoče kako bi utvrdili da li postoje neki nanosi i zapreke u koritima koji bi mogli doprineti izlivanju vode.

Uz zaključak da je trenutna situacija stabilna, Gradski štab je naložio da se sva vozila koja se nalaze na parkingu na gradskoj plaži uz obalu Drine uklone i parking zatvori dok ne prođu najavljene padavine.

Zamjenik gradonačelnika Zvornika, koji je i zamjenik komandanta Štaba za vanredne situacije, Bojan Ivanović izrazio je nadu da na području grada Zvornika neće doći do izlivanja rijeka iz korita, ali da je, za svaki slučaj, neophodno obaviti sve preventivne radnje.

Štab će zasjedati svakog jutra, a sugrađani će na vrijeme biti informisani o stanju na terenu.

Derventa

Štab za vanredne situacije grada Derventa dogovorio je danas preventivne mjere uz redovno praćenje stanja na terenu zbog najavljenih obilnih padavina i mogućeg porasta vodotoka.

Postupajući po dopisu Republičke uprave civilne zaštite u vezi sa najavom obilnih padavina uz jak olujni vjetar, Štab je održao telefonsku sjednicu, analizirao trenutno stanje i kroz nekoliko zaključaka definisane su aktivnosti i radnje kao odgovor na pojavu vanrednih situacija na području grada.

Odjeljenju za stambeno komunalne poslove i službi civilne zaštite naloženo je da obezbijede i pripreme dovoljne količine vreća za pijesak, a u dogovoru sa preduzećem “Geokop”, sa kojim je ranije potpisan ugovor o angažovanju u vanrednim situacijama.

-Pripremiti opremu za eventualno angažovanje u slučaju poplave, čamce, pente, čizme, prsluke za spasavanje i drugo. Služba civilne zaštite će u dane povećanih padavina obezbijediti pojačano dežurstvo i obilazak kritičnih tačaka gdje prijeti eventualna poplava - navodi se u zaključcima Gradskog štaba za vanredne situacije.

Sve osnovne i srednje škole su obavezne da obezbijede dežurstva u školama koje će pratiti situaciju kako bi u slučaju obilnijih padavina i olujnog nevremena mogli postupiti u skladu sa svojim planovima za vanredne situacije.

Šamac

Na šamačkom području sve je spremno za adekvatan odgovor na najavljene obilne padavine, a nadležne službe će narednih dana pratiti situaciju na terenu i redovno obavještavati stanovnike o preduzetim mjerama, konstatovano je na današnjoj sjednici Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Članovi Štaba upoznati su o stanju vodenih tokova Bosne i Save, te konstatovali da za sada nema nikakvih problema, a u skladu sa operativnim planom zaštite i spasavanje od poplava u ovoj godini pravovremeno je obezbijeđeno dovoljno nasipnog materijala (pijesak), vreća za pijesak, te alat i plovna sredstva.

Predstavnik Civilne zaštite Šamac i član Štaba Boro Bogdanović rekao je Srni da će narednih dana biti praćena situacija na terenu i stanovnici redovno obavještavani o preduzetim mjerama.

-Posebnu pažnju obratićemo na preduzete mjere i kontakte u mjesnim zajednicama Zasavica, Donja Crkvina, Pisari, Jasenik, Tišina, Tursinovac i Grebnice - naveo je Bogdanović.

On je dodao da su za čišćenje šahtova i kanala i utvrđivanje stanja na terenu zaduženi preduzeća “Slobodna zona” i načelnik Odjeljenja za privredu koji će danas sa saradnicima ostvariti uvid na terenu, dok su pripadnici Komunalne policije zaduženi da spriječe nekontrolisano odlaganje smeća.

-Konstatovano je da su putevi do vodozaštitnih objekata u dobrom stanju, a zaštićeno područje bare Tišina i bare Odmut ima izuzetno nizak nivo vode”, naveo je Bogdanović.

Dodao je da će pripadnici Civilne zaštite svakodnevno slati informacije o stanju na terenu Republičkoj upravi civilne zaštite putem broja 121 koji je besplatan i mogu ga koristiti i građani ako imaju informaciju važnu za zaštitu od poplava.

Prema njegovim riječima, na sastanku je konstatovano da crpne pumpe “Duga” i “Rudin” uspješno obavljaju svoju funkciju.

-Sa direktorima preduzeća od značaja za zaštitu i spasavanje utvrdili smo uslove organizacije i način angažovanja građevinske mehanizacije u podršci aktivnostima Civilne zaštite. Oni su zaduženi da provjere ispravnost vozila i druge opreme - rekao je Bogdanović.

On je napomenuo da je konstatovano da su vozila i ljudstvo Teritorijalne vatrogasne jedinice spremni i obučeni za djelovanje u slučaju poplava, a potreban broj ljudi (10 do 20) za zatvaranje propusta na Savskom nasipu biće mobilisan putem Civilne zaštite.

Kozarska Dubica


U opštini Kozarska Dubica zbog najavljenih padavina u narednih nekoliko dana utvrđeni su operativni planovi zaštite od poplava i subjekti koji treba da učestvuju u preventivnim aktivnostima.

Šef Odsjeka civilne zaštite opštine Kozarska Dubica Đuro Trubarac rekao je da su, prema instrukcijama Republičke uprave civilne zaštite, utvrđeni i zadaci u momentima ako bi došlo do akcidentnih situacija.

-Prošli smo kroz sve ove aktivnosti i utvrdili da postoji pretpostavka rasta bujičastih voda, jer je nivo Une i Save takav da ne pokazuje velike trendove rasta i može primiti sve pritoke, odnosno bujičaste vode u kraćem periodu - rekao je Trubarac.

On je apelovao da stanovništvo blizu rječicama svoja sredstva izmjeste na bezbjednije lokacije i da prate situaciju.

Prema njegovim riječima, situacija nije toliko alarmantna u odnosu na situacije iz prošlih perioda.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Darijan Babić rekao je da su, od posljednjih poplava zbog prelivanja nasipa Rakovice u Drakseniću, “Vode Srpske” sanirale oštećena na nasipu na području Klekovaca.

-Na ostalim dijelovima nismo imali značajnih oštećenja, osim na području Knežice gdje je nasip na nekoliko mjesta oštećen. To smo prijavili „Vodama Srpske”, ali zbog mokrog terena sanacija još nije moguća. Nadamo se da to oštećenje neće ugroziti naselje - rekao je Babić.

Vodostaj Save u Kozarskoj Dubici danas iznosi oko 500 centimetara, a i vodostaj Une je ispod kote redovnih odbrana od poplava.

Na kanalu Rakovice u Drakseniću mještani i civilna zaštita juče su djelovali preventivno i na dijelu nasipa u dužini od 180 metara postavili vreće sa pijeskom.

Doboj

 Sve nadležne službe u Doboju spremne su za najavljene vremenske nepogode, konstatovano je na sjednici dobojskog Štaba za vanredne situacije.

Povjerenici u mjesnim zajednicama su upoznati o odlukama Republičke uprave civilne zaštite, a gradska odjeljenja već intervenišu na odčepljavanju kritičnih uličnih šahtova, istaknuto je na sjednici.

Štabom je rukovodio zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević, koji je novinarima rekao da je sastanak održan kako bi članovi bili upoznati sa instrukcijama o postupanju koje je juče dostavila Republička uprava civilne zaštite u očekivanju najavljene veće količine padavina od danas do 21. januara.

Kovačević je naveo da je većina stavki navedenih u instrukcijama već izvršena i da će do kraja dana svi subjekti u sistemu plana odbrane od poplava biti u stanju pripravnosti, očekujući dalje instrukcije Republičke uprave civilne zaštite.

Precirirao je da su provjerene gradske kritične tačke od plavljenja i da je već prošle sedmice intervenisano na koritu potoka Liješanj gdje je uočen deponovan riječni nanos i komunalni otpad, koji su očišćeni.

Prema njegovim riječima, pregledaju se ulični šahtovi, poput onog u Ulici Jug Bogdana kod “Rioprima”, a spremne su odgovarajuće pumpe i druga oprema poput mašine za punjenje pijeska i dizalica za betonske blokove.

-Građani će putem medija biti blagovremeno obaviješteni od Štaba i Civilne zaštite. Sve što dobijemo od Republičke uprave civilne zaštite i viših instanci, ovo obavještenje i zaključci sa današnje sjednice štaba svakako će ići na Radio Doboj kako bi građani bili upoznatio novonastaloj situaciji - rekao je Kovačević.

On je najavio da će, ukoliko se ukaže potreba, tokom sedmice biti održana još jedna sjednica Štaba.

Načelnik gradskog Odjeljenja za civilnu zaštitu Nenad Ostojić rekao je da je, zbog izmijenjene klime, prisutna bojazan od bujičnih potoka i plavljenja usljed obilnih kiša, podsjetivši da se tokom prošle godine radilo na pročepljavanju kritičnih tačaka.

On je naveo da je u pripravnosti Jedinica za spasavanje na vodi i pod vodom ukoliko se ukaže potreba da interveniše u ovoj lokalnoj zajednici ili da bude upućena negdje kao ispomoć.

Ostojić je rekao da se prati vodostaj rijeke Bosne uzvodno i da njen trenutni vodostaj u Doboju iznosi minus 65 centimetara.

Pozvao je  građane da preventivno očiste propuste oko svojih njiva.

Preduzeće “Vode Srpske” upozorilo je na veoma obilne padavine naredih dana i pozvalo stanovništvo, institucije i privredne subjekte da budu u pripravnosti radi preduzimanja neophodnih mjera zaštite od mogućeg izlivanja vodotoka.

Sokolac

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da su na sjednici Štaba za vanredne situacije procijenjene kritične tačke povodom najavljenih obilnih padavina i da se preduzimaju preventivne mjere kako bi se ublažile teže posljedice.

Bjelica je naveo da se na području ove opštine u naredna tri-četiri dana očekuje oko 180 litara kiše po metru kvadratnom i jaki udari vjetra, te snježni nanosi od petka, 20. januara.

On je rekao novinarima da su svi članovi opštinskog Štaba za vanredne situacije preuzeli određene obaveze, a posebno Šumsko gazdinstvo “Romanija”, Vatrogasno odjeljenje, Regionalni i lokalni štab civilne zaštite, Dom zdravlja i preduzeća koja raspolažu mehanizacijom potrebnom u ovakvim situacijama.

Bjelica je naveo i da su iz opštinskog Odjeljenja komunalne policije u protekla dva dana obišli teren, te da će tokom dana biti očišćeni propusti na kojima bi moglo da dođe do zastoja viška vode u nekim kanalima, posebno u sokolačkom naselju Ćilimara, u dijelu gradskog naselja od mosta do knežinskog raskršća.

Istakao je da bi pri olujnim udarima vjetra moglo doći do oštećenja dalekovoda u šumi i prekida u elektro, pa i vodosnabdijevanju, te dodao da su, prema uvjeravanjima iz Terenske jedinice Sokolac “Elektrodistribucije” Pale, blagovremeno izvršeni prokresi na dalekovodima koji prolaze kroz šumovite predjele.

Bjelica je preporučio svim građanima da se pobrinu i na vrijeme, u skladu sa svojim mogućnostima, zaštite svoju imovinu i spriječe veće posljedice od najavljenog nevremena.

Prijedor

Štab za vanredne situacije grada Prijedora danas je obavezao preduzeća “Komunalne usluge” i “Vodovod” da odmah pristupe čišćenju šahtova i kanala za površinsku odvodnju atmosferskih voda i da rade na otklanjanju do sada identifikovanih uskih grla za oticanje ovih voda, saopštio je iz štaba nakon sjednice.

Štab je obavezao Odjeljenje za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove da preko odabranog izvođača u toku dana izvrši pripremu i punjenje hiljadu vreća sa pijeskom koje će se u slučaju potrebe distribuisati ugroženim domaćinstvima.

Ovo odjeljenje zaduženo je i da u saradnji sa javnim preduzećima pripremi građevinsku mehanizaciju i uspostavi stalno dežurstvo u sjedištima preduzeća kako bi se na vrijeme moglo djelovati na kritičnim tačkama.

-Nalaže se svim subjektima zaštite da se stave u pripravnost kako bi po potrebi i na osnovu naredbi Gradskog štaba za vanredne situacije mogli pristupiti izvršavanju mjera zaštite i spasavanja - navodi se u saopštenju.

Odsjek za civilnu zaštitu će koordinisati pripreme i rad svih subjekata zaštite.

Gradonačelnik Slobodan Javor i šef Odsjeka za civilnu zaštitu Miroslav Krneta upoznali su članove Štaba o instrukciji Republičke uprave civilne zaštite u vezi sa najavom velikih količina padavina.

Preduzeće “Vode Srpske” upozorilo je na veoma obilne padavine naredih dana i pozvalo stanovništvo, institucije i privredne subjekte da budu u pripravnosti radi preduzimanja neophodnih mjera zaštite od mogućeg izlivanja vodotoka.

Pale

Načelnik opštine Pale Boško Jugović jutros je opštinskim komunalnim preduzećima i opštinskoj službi Civilne zaštite izdao naredbu za preventivni angažman mehanizacije na svim lokacijama koje su na osnovu prethodnih iskustava definisane kao “kritične tačke” i mjesta mogućih poplava.

Na sastanku Štaba za vanredne situacije, Jugović je, nakon detaljne analize, odlučio da se angažuje i dodatna mehanizacija pojedinih privrednih subjekata kako bi se u toku današnjeg dana intervenisalo na svim lokalitetima uz vodotoke koji potencijalno mogu biti mjesta plavljenja.

-S obzirom na to da su još povoljne vremenske prilike, cilj nam je da u toku dana sprovedemo sve preventivne mjere koje podrazumijevaju angažman mehanizacije. Od sutra ujutru formiraćemo i više punktova na području cijele opštine na kojima će uz mehanizaciju dežurati ljudstvo komunalnih preduzeća i opštinskih službi - rekao je Jugović, koji je i komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije.

On je naveo da je u stanju pripravnosti i ljudstvo sa evidencije opštinske službe Civilne zaštite.

Jugović je istakao da su opština Pale i lokalna preduzeća nabavili sve ono što je neophodno u slučaju plavljenja, da su pripremljene i pumpe za ispumpavanje vode, kao i sušilice, te da su potpuno spremne i službe Doma zdravlja Pale i apoteke u slučaju da stanovništvu na terenu bude potrebna medicinska pomoć, odnosno dostava lijekova.

-Reagujemo pravovremeno i vjerujemo da neće biti većih problema, ali ne želimo ništa da prepustimo slučaju - poručio je Jugović.

On je pozvao građane i privredne subjekte da ozbiljno shvate upozorenja Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, te da i ličnim angažmanom učine sve kako bi zaštitili imovinu od mogućih poplava, saopšteno je iz opštine Pale.

Prema njegovim riječima, opština Pale i opštinska predizeća i ustanove, kao i opštinska služba Civilne zaštite u kontinuitetu pratiti stanje na terenu i pravovremeno će reagovati gdje god to bude potrebno.


Glas Srpske