SDS i PDP na prekretnici :: Semberija INFO ::

 

SDS i PDP na prekretnici


BANjALUKA - Ključne političke partije u Republici Srpskoj, među kojima su SNSD, SDS, PDP i DEMOS od proljeća do jeseni trebalo bi da dobiju nove stranačke lidere, a analitičari smatraju da će ova godina biti prelomna za neke od tih partija jer će od imena budućih predsjednika zavisiti uveliko i nastavak njihovog političkog života.

Dio političkih stranaka u unutarstranačke izbore, redovne ili vanredne, ide nakon opštih izbora, a pripreme za izborne skupštine već su počele u opozicionim redovima u kojima je, posebno kada je riječ o SDS-u, bilo turbulentno nakon oktobra prošle godine.

Članovi Predsjedništva SDS-a, na čelu s dotadašnjim predsjednikom Mirkom Šarovićem, podnijeli su ostavke zbog jednog od najlošijih rezultata na izborima, a kormilo stranke je, u svojstvu vršioca dužnosti predsjednika, preuzeo Milan Miličević koji je godinama na mjestu predsjednika Glavnog odbora.

- Sve teče po planu. Završna izborna Skupština SDS-a je u maju kada će biti izabrano novo rukovodstvo. Ako raspoloženje članstva bude da ja budem predsjednik prihvatiću, a ako ne, opet dobro jer biće neko ko je po njihovom viđenju kompetentan da vodi stranku - rekao je Miličević za “Glas Srpske”.

PDP, ipak, uprkos značajnoj dozi nezadovoljstva među članstvom, nakon opštih izbora se nije odlučila na radikalne poteze, poput ostavki ili smjena rukovodećih kadrova jer im su, kako rekao i lider Branislav Borenović, bliže redovni izbori na kojima on neće biti kandidat jer prema stranačkom statutu na mjestu predsjednika može biti samo dva puta uzastopno.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković već je isticao da je spreman da zasjedne u fotelju prvog čovjeka PDP-a, zanimljivo bi moglo biti u redovima DEMOS-a jer aktuelnom stranačkom rukovodstvu uskoro završava četvorogodišnji mandat, a i SNSD će uskoro na izborni Sabor, na kojem će, kako se moglo čuti, značajno rekonstruisati i Predsjedništvo i Glavni odbor.

Univerzitetski profesor i politički analitičar Drago Vuković kaže da je obaveza stranaka da nakon izbora analiziraju uzroke stanja političkih stranaka, ali i da to malo ko radi.

- Svaki novi politički događaj, u smislu unutarstranačkih izbora, trebalo bi da donose neka osvježenja. Ako je rezultat loš, treba smijeniti rukovodstvo koje je u tom trenutku bilo, da se analiziraju uzroci lošeg stanja i to revidira nuđenjem novih lidera i programa. To je elementarna politička abecesa za stranke s lošim rezultatom i one u propadanju - rekao je Vuković.

SDS je, kaže, u veoma dubokoj krizi, a postavljanje Miličevića za predsjednika trenutno ništa ne znači, iako je on u ovom momentu najmanje loše rješenje jer ga održavaju u životu oni rezultati koje ostvaruje u svom Tesliću.

- SDS-u treba novi lider, ne neko od ovih što su bili. Treba naći novog, talentovanog, mladog lidera koji može da povuče stranku i izvuče je iz žabokrečine, ko zna šta je SDS i ko može da je vrati na njeno mjesto - rekao je Vuković.

PDP je, prema njegovom mišljenju, u još većoj krizi nego što izgleda.

- Na izborima su pokazali svu nedoraslost vođenja te stranke, od strane Borenovića koji je klasični politički drekavac. Da im nije Stanivukovića i da nisu imali pokušaj s Jelenom Trivić, bili bi u znatno lošijem stanju nego SDS. Ako unutarstranački izbori ne dovedu na čelo partije mladog čovjeka poput Stanivukovića, dodatno će oslabiti - istakao je Vuković, koji smatra da se Trivićeva, zbog postizbornog ponašanja, veoma iskompromitovala.

U specifičnoj situaciji je i SNSD, kao najmoćnija partija.

- SNSD će u budućnosti doći u probleme. To je stranka koja ima jednog velikog lidera, ali je njegova politička karijera pri kraju. Milorad Dodik je čovjek koji je sve prošao, ali pitanje je zašto nije obezbijedio kvalitetan politički kapacitet svojih nasljednika. Ko su ti mladi lideri SNSD-a. Mislim da u stranci ima mnogo mladih ljudi, ali nisu izbačeni na površinu političkog djelovanja. Oko Dodika je ekipa političkih penzionera, a nema jakih, mladih lidera ili srednjih političkih godina kao što je bio Igor Radojičić. Zato se postavlja pitanje šta će biti sa SNSD-om kad ga ne bude vodio Milorad Dodik - zaključio je Vuković.

Promjena naziva?

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik krajem prošle godine objelodanio je da u toj partiji razmišljaju i o promjeni njenog naziva. Moguće je da, kako je rekao, Stranka nezavisnih socijaldemokrata promijeni naziv sa istom skraćenicom u Snaga naroda, snaga države - SNSD.

- Za skraćenicu SNSD smatramo da je to “Snaga naroda, snaga države”, ne samo da je to naziv stranke. Možda ćemo čak i tragati za tim da u narednom vremenu promijenimo naziv i da ostane ista skraćenica, da se SNSD zove Snaga naroda snaga države - SNSD. Tako da ćemo ući u neku vrstu reforme - rekao je Dodik.


Glas Srpske