U Banjaluci održana svečana akademija povodom Dana Republike Srpske :: Semberija INFO ::

 

U Banjaluci održana svečana akademija povodom Dana Republike Srpske


BANjALUKA - U Banjaluci je održana svečana akademija povodom Dana Republike Srpske i 31 godina njenog postojanja.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predsjednik Republike Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama.

Prisutni su bili i članovi Vlade Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, te zvanice iz javnog, društvenog i političkog života Republike Srpske, BiH i Srbije.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da vjeruje u Republiku Srpsku i slobodarsku ideju koja je u njenim temeljima.

“Vjerovala sam i vjerujem u Republiku Srpsku, jer ima ponosne i vrijedne ljude čija je ljubav prema Republici njen krvotok i najsnažniji imuni sistem”, istakla je Cvijanovićeva, koja je večeras u Banjaluci prisustvovala svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske - 9. januara.

Prema njenim riječima, 9. januar je njihov dan i jednako pripada svim Krajišnicima, Posavcima i Sembercima, Romanijcima i Hercegovcima.

“Deveti januar pripada narodu Republike Srpske! Tako je bilo, tako je danas, a tako će biti i dovijeka”, navela je Cvijanovićeva na “Instagramu”, te sa punim srcem i najljepšim željama čestitala Dan Republike svim građanima Republike Srpske.

Rođendan Republike Srpske je jedan od najznačajnijih datuma srpskog naroda, rekao je Vladimir Orlić, predsjednik Skupštine Srbije, na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske, koja je održana u Banjaluci.

“Izuzetna je čast i radost biti ovdje. Zajedno obilježavamo 31. godinu bitisanja Srpske” poručio je Orlić, koji je prenio čestitke i pozdrave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te građana Republike Srbije.

On je istakao da se Srpska branila i odbranila.

“Stvorili smo Republiku Srpsku. Zahvalni smo svima koji su u toj pravednoj borbi učestvovali. Imamo pravo da u miru odgajamo svoju djecu, da u miru sarađujemo sa komšijama, sa cijelim svijetom” dodao je Orlić.

Orlić je naglasio da je stvaranje Srpske bio način da Srbi nađu utočište.

“Hrabri i čestiti ljudi stvorili su Republiku Srpsku. Imamo obavezu da se sjećamo svih onih koji su položili svoje živote u toj borbi jer slobodu imamo zahvaljujući njima” rekao je Orlić.

Obilježavanje Dana Republike počelo je danas u Banjaluci polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske, vijenaca na Trgu palih boraca NOR-a, te polaganjem vijenaca na Spomen-kosturnici i polaganjem cvijeća na grobnicu 12 banjalučkih beba u Gradskom groblju.

Srpski glumac Vuk Kostić rekao je da je Republika Srpska postala simbol slobode i opstanka srpskog naroda i poručio da Srbi treba da čuvaju svoj identitet, jezik i kulturu.

Kostić je na svečanoj akademiji u Banjaluci povodom 31. rođendana Republike Srpske istakao da treba da razaznamo ko su nam prijatelji, a ko nam ne misli dobro.

On je naglasio da se čuvajući Republiku Srpsku i Kosmet od brojnih nasrtaja i napada različitih vrsta podižemo štit pred svoju dušu, nepokorno i viteški stojeći na braniku pravoslavlja.

Kostić je poručio da Srbi treba da čuvaju svoj identitet i naglasio da se čuvanjem jezika, pisma, vjere, tradicije i kulture čuvaju talanti i napori generacija predaka.

“Naši koreni su čvrsti i ne dozvolimo da nam vetrovi koji duvaju nad ovim prostorom iščupaju vekovno uzemljenje - tlo, vazduh i vodu”, rekao je Kostić.

Prema njegovim riječima, poštovanje predaka i heroja, koji su svoje živote ugradili u srpsku slobodu obavezuje na čuvanje sjeđanja na sva srpska stradanja, koja su nepojmljiva ljudskom razumu.

“Da pamtimo, ne i da zlopamtimo”, poručio je Kostić.

U sklopu obilježavanja položeno je i cvijeće i na Spomenik banjalučkim bebama na Trgu srpskih junaka.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dodijelio je odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima.


Glas Srpske