Republika Srpska danas i sutra obilježava Dan Republike :: Semberija INFO ::

 

Republika Srpska danas i sutra obilježava Dan Republike


BANjALUKA- Centralne manifestacije povodom obilježavanja Dana Republike Srpske biće održane danas u Banjaluci i sutra, 9. januara, u Istočnom Sarajevu.

Obilježavanju Dana Republike u Banjaluci prisustvovaće najviši zvaničnici Republike Srpske i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama.

Prema programu obilježavanja, u 10.00 časova predviđeno je polaganje vijenaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci, a u 11.00 časova na Trgu palih boraca NOR-a na platou ispred hotela "Bosna".

U 12.00 časova biće položeni vijenci kod Spomen kosturnice na Gradskom groblju i na grobnici 12 banjalučkih beba, a delegacija Kabineta predsjednika Republike Srpske položiće cvijeće na spomenik banjalučkim bebama na Trgu srpskih junaka na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Povodom Dana Republike, u 13.00 časova u Kulturnom centru Banski dvor predviđena je dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, a u 16.00 časova u Sportskoj dvorani "Borik" svečana akademija.

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u 18.00 časova biće upriličen svečani prijem.

Povodom Dana Republike, u 12.00 časova u Modriči će delegacija Srpske položiti vijenac na spomen-obilježje bivšeg predsjednika Republike Milana Jelića, najavljeno je iz Kabineta predsjednika Srpske.

Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci biće služena sutra u 8.30 časova.

Povodom Dana Republike, sutra će u 12.00 časova biti položeni vijenci na Srpskom vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" u Sokocu, a u 14.00 časova počeće svečani defile u Ulici Stefana Nemanje u Istočnom Sarajevu.

U 19.00 na Trgu Republike Srbije biće upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a Srpske.

U Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, povodom Dana Republike, publici će se predstaviti glumci Nacionalnog dramskog pozorišta Rusije iz Sankt Petersburga sa predstavom "Želim živjeti", saopšteno je iz Kabineta predsjednika Republike.

U saopštenju se navodi da će, osim u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, Dan Republike biti svečano i dostojanstveno obilježen u svim gradovima i opštinama širom Srpske.

U Banjaluci su povodom proslave Dana Republike danas i sutra planirane obustave saobraćaja, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.


Glas Srpske