Dodik: Nerealno vjerovati da će evroatlantski centri moći mijenjati pristup prema regionu :: Semberija INFO ::

 

Dodik: Nerealno vjerovati da će evroatlantski centri moći mijenjati pristup prema regionu


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da će dešavanja iz proteklih decenija kao i aktuelni sukob na istoku Evrope uticati na razvoj događaja u regionu i dodaje da je u takvim okolnostima teško biti optimista, ali da nema osnova ni za pesimizam.

Dodik podsjeća da sve što se dešavalo u prethodnim decenijama govori i o razvoju događaja u 2023. godini u našem regionu. Dodao je da je to što Vašington, Brisel, Berlin, jednostrano postupaju, podržavajući pretenzije srpskih regionalnih oponenata, a zanemarujući međunarodno pravo, generator krize koja "kod nas i u okruženju kao da ima permanentni karakter".

Smatra da nije realno vjerovati da će evroatlantski centri moći mijenjati pristup prema regionu.
- Štaviše, aktuelni sukob na istoku Evrope i sa njim povezana želja zapadnih faktora da učvrste ono što smatraju svojom zonom dominacije, vjerujem da će ih podstaći da još agresivnije postupaju - rekao je Dodik.

Dodik za Tanjug dodaje da vodeće zapadne sile u kontinuitetu pokušavaju da nametnu poredak koji su pogrešno definisali krajem prošlog vijeka kao poželjan, a kojim se podrazumijeva centralizacija BiH, odvajanje Kosmeta od Srbije, slabljenje srpskog faktora u Crnoj Gori, širenje NATO-a.

Smatra da je nerealno vjerovati da će se u novoj godini promijeniti takav pristup evroatlantskih centara moći.
Dodik, naglašava, da ni Srbija ni Srpska neće pristati da se protivpravno gaze njihovi interesi i prava i ruši njihov suverenitet.
- Nepokolebljivo ćemo insistirati na slovu izvornog Dejtona koji podrazumijeva BiH kao demokratsku zajednicu tri ravnopravna naroda i dva entiteta, odnosno na Rezoluciji 1244 i drugim sporazumima koji potvrđuju suverenitet Srbije nad KiM - naglasio je Dodik.

Prema Dodikovim riječima, srpski narod će, kao što je uspijevao i u prethodnim godinama, istrajati u odbrani svojih vitalnih interesa, ali će biti i otvoren za pravi, autentični dijalog sa svim drugim narodima regiona koji bi po svim spornim pitanjima trebalo da dovede do održivih kompromisa.
- A do njih ćemo stići onda kada nas veliki igrači ostave da se sami dogovaramo, što će se prije ili kasnije desiti, ali malo je vjerovatno da će tako biti već ove godine. No, ne treba gubiti nadu - rekao je on.

Ocijenio je i da region nije nikakvo bure baruta već ga eksterni faktori zloupotrebljavaju.
- To će, po svemu sudeći, pokušavati da čine i 2023. godine, ali mi im nećemo dopustiti i da ga potpale, te tako dovedu do eksplozije. Banjaluka i Beograd su do sada dosljedno vodili, a tako će biti i ove godine, odgovornu politiku, koja ima u vidu očuvanje interesa našeg naroda, ali i obezbjeđivanje mira i stabilnosti u regionu - zaključio je Dodik.

 
RTRS / Tanjug