Isplaćeno 10,7 miliona za poljoprivredu :: Semberija INFO ::

 

Isplaćeno 10,7 miliona za poljoprivredu


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske podsredstvom Agencije za agrarna plaćanja isplatilo je danas 10.765.212 KM po osnovu podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela.

Isplate su izvršene po ukupno 25 mjera, među kojima su po iznosu najznačajnije tov svinja 1,8 miliona i modernizacija prerađivačkih kapaciteta 1,2 miliona, zatim podsticaji za nabavku poljoprivredne mehanizacije (traktori i priključci), objekti i tehnološka oprema u poljoprivredi, podsticaji za živinarstvo, ribarstvo i konjarstvo, podsticaji po osnovu premije za osiguranje i mnoge druge mjere.

- Sa ovom isplatom, isplaćene su sve obaveze prema poljoprivrednicima koje su unešene u sistem Agencije za agrarna plaćanja za 2022.godinu, do današnjeg dana - ističe se u saopštenju.

Ukupan iznos isplaćenih obaveza iz redovnog budžeta iznosi 60.973.960 KM.

Ukupan iznos isplaćenih sredstava po osnovu podsticaja iz redovnog agrarnog budžeta i iz Kompenzacionog Fonda Republike Srpske na dan 30.12.2022. iznosi 92.283.961 KM.

Preostali dio plaćanja iz agrarnog budžeta biće izvršen nakon obračuna podsticaja, koji se redovno obračunavaju nakon isteka 2022.godine, među kojima je i decembarska premija za mlijeko.

Podsjećamo, juče je isplaćeno 2.001.868 KM po osnovu premije za proizvedene iprodate sadnice, premije za soju, te za regresirano dizel gorivo.

Sredstva su isplaćena i za podizanje višegodišnjih zasada, za mjere ruralnog razvoja, zaštitu zdravlja biljaka i vanredne potrebe i pomoći.
 
(RTRS)