Savez opština i gradova Republike Srpske: Doručak sa novinarima :: Semberija INFO ::

 

Savez opština i gradova Republike Srpske: Doručak sa novinarima


Povodom završetka ove godine, Savez opština i gradova Republike Srpske, danas je u svojim prostorijama u Bijeljini, organizovao prijem za medije, na kojem su predstavnicima medija i široj javnosti ukazali na rezultate koje su postigli u proteklom periodu i očekivanja za 2023. godinu.



Aco Pantić, generalni sekretar Saveza opština i gradova Republike Srpske kazao je da se sa sigurnošću može reći da je 2022. godina za Savez opština i gradova, te opštine i gradove bila jedna od najdinamičnijih u proteklom periodu, koju su obilježile brojne aktivnosti.



- Funkcionisanje lokalne samouprave u RS bazirano je na zakonu o lokalnoj samoupravi, s tim da je temeljni dokument koji se odnosi na lokalnu samoupravu Evropska povenja o lokalnoj samoupravi.  Savez opština i gradova RS je u toku 2022. godine bio je organizator velikog broja događaja. Zasigurno možemo istaći, da smo u toku ove godine pružili veliki broj usluga za naše jedinice lokalne samouprave, prije svega obuka, radionica, vebinara i istakao bih da smo u sklopu tih obuka i događaja pružili i uradili veliki broj modela akata za jedinice lokalne samouprave. Mi se bavimo pitanjima koja su od interesa za jedinice lokalne samouprave i nastojimo da našu djelatnost u toku godine usmjeravamo prema zahtjevima, predlozima i inicijativama opština i gradova RS“, istakao je Pantić i dodao da u 2023. godini očekuju nastavak aktivnosti  Saveza opština i gradova RS na povećanju prihoda jedinica lokalne samouprave, na planu dalje optimizacije rada gradskih i opštinskih uprava, unapređenja i funkcionisanja javnih preduzeća i ustanova i jačanje učešća građana u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou. Takođe, ovom prilikom je rekao da je Vlada Republike Srpske utvrdila nacrt strategije razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj za period 2022.- 2028. godina.

Vladana Popović Đorđić, stručni saradnik za odnose sa javnošću  Savez opština i gradova Republike Srpske istakla je da su mediji i novinari jako bitan segment u njihovom radu.



- Mi radimo dosta stvari koje su jako značajne za opštine i gradove kojih ima 64 u Republici Srpskoj. Istakla bih da je komunikacija jako značajan segmet rada u  Savezu opština i gradova RS imajući na umu da imamo i nerazvijene i izrazito nerazvijene,  srednje razvijene i razvijene opštine i gradove.  Veoma vodimo računa da se naš rad zasniva na potrebama  opština i gradova, a u cilju nam je što bliža komunikacija sa istim. Iduće godine naš fokus će biti na projektima vezanim za razvoj lokalne samouprave, na različite teme kao što su jačanje uloge mjesnih zajednica u jedinicama lokalne samouprave, preko socijalnih prava za ranjive grupe. To su teme koje znače opštinama, da se Savez kao institucija koja ih udružuje bavi time i na taj način brine o njima“, kazala je Vladana Popović Đorđić.
 

Semberija info - S. Ristanović