Građevinac i konobar rade za oko pet maraka po satu :: Semberija INFO ::

 

Građevinac i konobar rade za oko pet maraka po satu


- Građevinac u Srpskoj po satu radi za 4,97 maraka, odnosno za 39,76 KM dnevno, a konobari, kuvari i radnici u hotelijerstvu za 5,23 KM, odnosno za 41,84 marke dnevno, što je, prema riječima naših sagovornika, zaista malo i nedovoljno za normalan život.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u novembru iznosila je 1.211 KM i u odnosu na oktobar nominalno je veća za 1,1 odsto, a realno za 0,6 odsto, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno veća za 17,6 odsto, a realno za 2,5 odsto.

"Posmatrano po područjima, u novembru je najviša prosječna neto plata isplaćena u području informacije i komunikacije i iznosila je 1.577 KM, a najniža prosječna neto plata je isplaćena u području građevinarstva, i to 875 KM", navode iz Zavoda.

Tako je, prema ovim podacima, odmah iza građevinarstva najniža plata u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo, te je iznosila 921 KM.

Da su ovo zaista preniske plate za "Nezavisne" ističe i Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske.

"Ove plate su preniske s obzirom na cijene koje vladaju kod nas i koje su sve veće. To koliko su one niske i koliko ljudi loše žive govori činjenica da poslodavci sve teže nalaze radnike koji će raditi na građevini, odnosno, tako da kažemo, uvoze ljude sa strane da rade", rekla je Vrabičićeva, dodajući da ne mogu svi radnici imati iste plate.
"Međutim, ono o čemu svi ćute, a o čemu Sindikat već dugo govori su sive zone i koverte. Nemoguće je da u jednoj firmi i inženjer i NK radnik rade za 650 KM. Svima je u interesu da se izbije siva zona, no jako se malo na tome radi", istakla je Vrabičićeva.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS, kaže da je u trenutnim uslovima ovo zaista premala plata.

"Ona nije dostatna za normalan život građana, a, recimo, plata koja je nešto malo viša od 900 KM ne može da zadovolji ni osnovne potrebe četvoročlane porodice. U svakom slučaju, mora doći do povećanja plata zbog same potrebe za održavanjem socijalnog minimuma, ali i zbog zadržavanja radnika koji trenutno rade na ovim prostorima jer niske plate neće zadržati ljude, nego će ih odvesti vani", rekao je Savanović za "Nezavisne".

Kako kaže, tokom zimske sezone dobar dio građana je otišao u Francusku, Austriju, Italiju, kako bi radili sezonske poslove jer su mnogo bolje plaćeni, a zbog svega toga je, kako kaže, neophodno da dođe do povećanja plata.

S druge strane, najviše prosječne plate su u prethodnom mjesecu bile u sektoru informacije i komunikacije i iznosile su 1.577 KM, što je po satu 8,96 KM, odnosno 71,68 KM dnevno, te u javnoj upravi i odbrani, gdje su iznosile 1.533 KM, te su ovi radnici po satu radili za 8,71 KM, a dnevno za 69,68.

Iz Republičkog zavoda za statistiku dodaju da je u novembru, u odnosu na novembar lani, u svih 19 područja zabilježen nominalni rast neto plate, od čega najviše u područjima obrazovanje 25,3 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribolov 22,5 odsto i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada 22,2 odsto.
 
(Nezavisne)