Višković: Neki od onih koji nisu dolazili na posao već dobili otkaze :: Semberija INFO ::

 

Višković: Neki od onih koji nisu dolazili na posao već dobili otkaze


BANjALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković optužio je opoziciju da je tokom rasprave o setu zakona o povećanju plata u javnom sektoru da ne znaju šta pričaju i da optužuju Vladu, a da ne vladaju osnovnim činjenicama.

Višković je rekao da su neki od onih koji nisu dolazili na posao već dobili otkaze, i odgovorio je odrečno na kritike opozicije da li će oni koji ne dolaze na posao takođe dobiti povećanje plata“.

– Te koje nazivate „neradnicima”, ja zovem prevarantima. Neće imati priliku za veću platu jer će dobiti otkaz prije stupanja na snagu ovih zakona, koji će važiti od 1. januara – naveo je Višković.

Rekao je da je već bilo otkaza za one koji ne dolaze na posao u javnim ustanovama, a konačan spisak javnosti će biti prezentovan nakon novogodišnjih praznika.

– Kada sam govorio na temu tih ljudi, nisam govorio isključivo o Vladi i ministarstvima, već o svim institucijama i ljudima koji dobijaju platu iz javnih sredstava, uključujući i fondove i preduzeća – izjavio je Višković.

Rekao je da je njegova vlada u protekle četiri godine napravila velike rezultate jer da nije, kako je rekao, danas bi opozicija bila vlast.

Rekao je da nije došlo do smanjenja akciza zbog opstrukcija u drugom entitetu, ali da je vlada višak od akciza vratila građanima kroz jednokratnu pomoć.

Rekao je da ga kritikuju neki poslanici čije su stranke, kako je rekao, osvojile manje glasova nego on pojedinačno.

Radovan Višković poručio je 23. decembra da nerad neće biti tolerisan i da će u narednom periodu zahtijevati veću odgovornost od ljudi koji vode javna preduzeća ili institucije u Srpskoj.

Kabinet predsjednika Vlade uputio je dopise ministrima i direktorima svih republičkih uprava i upravnih organizacija u kojem traži da do 31. decembra raskinu ugovore o radu sa svim licima koja se vode kao zaposlena, a ne pojavljuju se i ne dolaze na radna mjesta.


Glas Srpske