Edukativna predavanja osnovcima na temu „Petarde nisu igračke“ :: Semberija INFO ::

 

Edukativna predavanja osnovcima na temu „Petarde nisu igračke“


Policijski službenici Policijske stanice Šamac, održali su danas u Osnovnoj školi „Srbija“ u mjestu Crkvina,  opština Šamac, edukativna predavanja učenicima u sklopu kampanje ,,Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja!“. Predavanja su održana sa ciljem da se učenicima na adekvatan i njima prilagođen način ukaže na činjenicu da ne postoji bezopasna pirotehnika i da petarde nisu igračke.
 
Takođe, upoznati su i na posljedice i tjelesne povrede koje pirotehnička sredstva mogu da prouzrokuju. Obično stradaju šake, prsti i oči, a najčešće je riječ o dubokim povredma i opekotinama.
 
Podsjećamo da je članom 29. stav 6. Zakona o prometu eksplozivnih materija i zapaljivih tečnosti propisano da se pirotehnički proizvodi za zabavu 2. razreda  mogu prodavati u maloprodaji samo licima starijim od 18 godina i to od 15. novembra tekuće godine do 30. januara naredne godine. Istim zakonom predviđene su novčane kazne za fizičko lice od 300-1.500 KM, a odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu od 100 do 500 KM, i drugo privredno društvo ili pravno lice od 1.000 do 3.000KM.
 
Članom 14. Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske, propisano je da će se ko pali pirotehnička ili eksplozivna sredstva na mjestu i na način kojim izaziva uznemirenost građana, kazniti novčanom kaznom i to: fizičko lice od 300 do 900 KM, preduzeće ili drugo pravno lice od 2.000 do 6.000 KM, a odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu od 400 do 1.000 KM.
 
 
PORTPAROL POLICIJSKE UPRAVE 

Aleksandra Marić