BOŠNjACI I HRVATI DOBILI KLjUČNE RESORE. NEBOJŠA VUKANOVIĆ OŠTRO O DODIKOVIM USTUPCIMA :: Semberija INFO ::

 

BOŠNjACI I HRVATI DOBILI KLjUČNE RESORE. NEBOJŠA VUKANOVIĆ OŠTRO O DODIKOVIM USTUPCIMA


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Dogovor lidera SDA, SNSD i HDZ BiH oko formiranja Savjeta ministara BiH izazvao je oprečne rekacije u Srpskoj i Federaciji BiH, gdje svako na svoj način tumači ono što je na zajedničkom sastanku dogovoreno.
I dok stranke okupljene oko SDA, SNSD i HDZ BiH, pozdravljaju dogovor, ostale partije njihov dogovor uglavnom tumače drugačije.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Nebojša Vukanović, dogovor trojice lidera nazvao je izdajom Srpske i njenih interesa.

Optužio je predsjednika SNSD, Milorada Dodika, da je svojim potpisom prihvatio “dalje evropske i NATO integracije, i bacio pod noge sve što je pričao proteklih mjeseci”.
 
– Preko noći su se raspršile priče o vojnoj neutralnosti, blokadama, otcjepljenju i nezavisnosti Srpske. Dodik je pristao na sve ustupke i poniženja kako bi ušao u Savjet ministara BiH – napisao je Vukanović na svom blogu.
On se obrušio i na dogovor oko raspodjele fotelja u budućem Savjetu ministara navodeći kako su Bošnjaci i Hrvati dobili sve ključne resore, dok će prvi put „Srbi imati svega dva ministra, i to u  najmanje bitnim resorima“.

– Bošnjaci i SDA imaju posebnog razloga za zadovoljstvo i slavlje jer će kontrolisati ministarstva odbrane, bezbjednosti i inostranih poslova. Hrvati su tradicionalno pod svoju „šapu“ stavili finansije, pravdu, te civilne poslove, a Srbi po prvi put od potpisivanja Dejtona 1995. godine imaju samo dva ministra, i to marginalnog Ministarstva transporta i telekomunikacija te spoljne trgovine – naveo je Vukanović, aludirajući na činjenicu da će na čelu Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica biti ministar iz Srpske, ali iz reda ostalih.

(srpskainfo.com)