Vlada RS o Prijedlogu izmjena Porodičnog zakona: Razvod (ne) čeka notare :: Semberija INFO ::

 

Vlada RS o Prijedlogu izmjena Porodičnog zakona: Razvod (ne) čeka notare


Tekst Prijedloga izmjena Porodičnog zakona RS danas bi trebalo da bude na dnevnom redu sjednice Vlade Republike Srpske, ali u ovom trenutku još nije poznato da li je u novo zakonsko rješenje uvrštena odredba koja je posvađala advokate i notare, odnosno takozvani notarski razvod braka.

Podsjećamo, advokati u Republici Srpskoj javno su negodovali na ideju da se u izmjene Porodičnog zakona RS uvrste veća ovlaštenja notarima, a prvenstveno mogućnost da notar razvede brak između supružnika, ako je među njima ranije postignut dogovor o sporazumnom prekidu bračnog odnosa.

Dalibor Mrša, predsjednik Advokatske komore RS, kaže za "Nezavisne novine" da mu nije poznato kakav je u konačnici tekst zakona.
"Posljednji sastanak Radne grupe koju je formiralo Ministarstvo pravde održan je 14. novembra. Nakon toga ja nemam nikakvu informaciju šta se dešavalo. Pretpostavljam da je Nacrt zakona spreman, ali mi ga nismo dobili niti znamo šta se našlo u njemu, a šta nije", poručuje Mrša.
Ipak, isto tako, on navodi da, prema informacijama koje ima, Advokatska komora RS može biti zadovoljna, jer u tekst neće ući sporna odredba.
"Očekujem da prije slanja u skupštinsku proceduru dobijemo ovaj tekst zakona, pa da znamo da li je to uvršteno ili ne u nacrt. Prema jednoj od verzija koju smo dobili prije sastanka 14. novembra, te odredbe u Nacrtu zakona nije bilo, odnosno bilo je ispoštovano ono što smo mi tražili", ističe Mrša.
Prema njegovim riječima, dodatan problem u navedenom je i činjenica što predstavnici notara nisu ni bili na sastanku Radne grupe koji je održan sredinom novembra, pa se tada nije čak ni pomenulo pitanje tzv. notarskog razvoda.
"Ali, tada smo dobili njihovo pismeno izjašnjenje u kome se navodi da oni ostaju kod svih navoda koji su do tada bili usmjereni u pravcu unošenja te odredbe, dakle da notari mogu da razvode brakove", naglašava Mrša.

Iz Notarske komore RS potvrđuju "Nezavisnim" da je njihov stav i dalje isti.
"Vjerujte da nemam pojma šta piše u tekstu zakona. Mi smo dali svoj prijedlog, a to je dalje na predlagaču zakona. Mislimo da je naš prijedlog svrsishodan za ljude koji žele da se razvedu, a nemaju nikakvog dokazivanja činjenica niti postupka mirenja. Sve bi to bilo u cilju ekonomičnosti i u cilju građana, odnosno da bi građani što prije ostvarili svoja prava. Tu nema maloljetne djece, niti djece kojima je produženo roditeljsko staranje, jer su se supružnici dogovorili", kaže Slada Ivelić, predsjednica Notarske komore RS.
Ona još jednom poručuje da advokati ne gube ništa ukoliko notari dobiju mogućnost da razvode brakove.
"Notarska komora ne vidi nikakve smetnje da nam se to povjeri. Sa druge strane, uporedo u zakonodavstvu imamo taj trend, pogotovo ako idemo sa ujednačavanjem sa evropskom praksom, gdje se nije pokazalo da bi išlo na štetu onih koji su u postupku", dodaje Ivelićeva.

Ovo pitanje, po svemu sudeći, i dalje će biti tačka neslaganja, a iz Advokatske komore RS ranije su za "Nezavisne novine" kazali da se ovdje mora uzeti u obzir i pokušaj mirenja supružnika, te da notari u tome ne mogu da zamijene sudije.
"Ako se odredba ipak nađe u zakonu, mi ne isključujemo radikalnije mjere", poručuje Mrša, dok Ivelićeva odgovara da je to licemjerno.
"Oni koji najavljuju štrajkove prvo treba ovom narodu da objasne zbog čega štrajkuju. Mi nemamo takve namjere. Sve zavisi od narodnih poslanika, šta će ocijeniti da je dobro za narod ili ne. Sramno je reći da će u štrajk zato što će se pomjeriti dio poslova, i to za 202 predmeta", navela je Ivelićeva.

Iz Ministarstva pravde RS za "Nezavisne novine" osim potvrde da će tekst zakona danas biti pred ministrima nisu otkrili njegove detalje, pa nije poznato šta piše u novom prijedlogu Porodičnog zakona RS.


Nezavisne novine