Srpska će imati dovoljno gasa :: Semberija INFO ::

 

Srpska će imati dovoljno gasa


BANjALUKA - Pregovori između “Gas-Resa” i “Gasproma” iz Sankt Peterburga o snabdijevanju gasom domaćeg tržišta za 2023. godinu počeće za desetak dana, a u Srpskoj su uvjereni da neće biti nikakvih problema kada je u pitanju isporuka to­g energenta od strane ruske kompanije.

Vršilac dužnosti direktora “Gas-Resa” Momčilo Antonić rekao je da trenutno prikupljaju informacije od svojih kupaca o pitanju projekcija koliko će gasa potrošiti u idućoj godini.

- S tim informacijama ići ćemo prema “Gasprom eksportu”. Pregovori sa ruskom kompanijom trebalo bi da počnu za desetak dana. Nakon tih razgovora imaćemo više informacija kako o isporuci količine gasa, tako i o samoj cijeni energenta - rekao je “Glasu” Antonić.

U “Gas-Resu” za sada ne očekuju da bude bilo kakvih problema kada je u pitanju snabdijevanje domaćeg tržišta gasom u 2023. godini, ali i vjeruju da će na snazi ostati formula po kojoj se kvartalno obračunava cijena gasa za Srpsku.

- Trebalo bi da bude sve u redu. Srpska i Rusija su prijateljske zemlje. Postoje sabotaže na samom gasovodu, to je jedina neizvjesnost, koju imamo ne samo mi nego čitav region. Dakle, ako gasovod bude funkcionisao cijelom dužinom, biće sve u redu - naveo je Antonić.

Srpska ima dugoročni ugovor sa ruskom kompanijom, koji je potpisan još 2015. godine, i prema tom ugovoru cijena gasa usklađuje se kvartalno sa kretanjem cijena naftnih derivata na berzi.

- Cijena gasa za Srpsku utvrđuje se kvartalno prema naftnoj formuli svakog prvog na početku kvartala za iduća tri mjeseca. Ako cijena naftnih derivata pada, i gas pojeftinjuje, a ako nafta poskupljuje, ista situacija je i sa gasom - pojasnili su ranije u “Gas-Resu”.

Na bazi te formule cijena gasa za posljednji kvartal ove godine viša je za 5,04 odsto u odnosu na treće tromjesečje. “Gasprom” snabdijeva gasom i tržište Federacije BiH, a u tom entitetu gas je u četvrtom kvartalu poskupio za 9,7 odsto.

Republika Srpska se gasom snabdijeva preko “Balkanskog”, odnosno “Turskog toka” koji ide direktno preko Crnog mora, Turske, Bugarske, te preko Zaječara ulazi u Srbiju, odakle jedan krak ide ka BiH.

Napadi

Federalna služba bezbjednosti Rusije (FSB) saopštila je u petak da je spriječen teroristički napad ukrajinskih specijalnih snaga na “Južni gasni koridor”, poznatiji pod nazivom “Turski tok”. Prethodni pokušaj sabotiranja ovog gasovoda desio se 13. oktobra. Tada je portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio da su na ruskoj teritoriji uhvaćeni diverzanti koji su pokušali da izazovu eksploziju na gasovodu “Turski tok”. O opasnosti od terorističkih napada na “Turski tok” pričao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da bi Srbija u slučaju njegovog uništenja ostala bez gasa, ali i struje.


Glas Srpske