Kilogram ribe skuplji i za 20 odsto :: Semberija INFO ::

 

Kilogram ribe skuplji i za 20 odsto


Početak sezone slava i praznika, kao i božićni post, koji je počeo juče, glavni su razlozi za povećanu potražnju ribe u Republici Srpskoj, a prema riječima naših sagovornika, u odnosu na prethodnu godinu, riba je skuplja od 15 do 20 odsto.

Kako je za "Nezavisne novine" rekao Zoran Tepić, direktor firme "Tropik ribarstvo - ribnjak Janj", globalna situacija je uzrok povećanja cijena svih repromaterijala koji se koriste u uzgoju ribe, te je neminovno povećanje cijene ribe na tržištu.

"Okvirno govorimo o poskupljenju od oko 15 do 20 odsto u odnosu na prethodni period posta. Prethodno, navedena kriza uzrokovala je poremećaj na tržištu, kako kod nas tako i u zemalja EU, a kao posljedicu imamo smanjenje proizvodnje ribe u uzgoju", rekao je Tepić, dodajući da je samim tim, pored povećanja cijena, zbog manjka ribe na tržištu njena potražnja povećana.

"Kada na tržištu imate takav poremećaj, zakonitosti ponude i potražnje će sigurno dovesti do povećanja cijena. Tradicionalno građani žele da kupuju šarana i pastrmku, ali kupovna moć diktira mogućnosti, i trenutno se traži pristupačnija riba, kao što su zamrznuti oslić i panirani zamrznuti riblji proizvodi", rekao je Tepić.
Prema njegovim riječima, ne zaostaje ni prodaja svježe ribe, a količine koje se prodaju su za proizvođače prihvatljive.

"Nažalost, cijena šarana je značajno viša u odnosu na početak godine, jer se velike količine uvoze. Gašenje najvećih domaćih šaranskih uzgajališta dovelo je do toga da ponuda šarana bude dosta manja od potražnje, to je uzrok vrlo visokih cijena ove ribe", rekao je Tepić.

Da je potražnja pred predstojeće praznike i slave povećana, za "Nezavisne novine" potvrđuju iz banjalučke ribarnice "Ljilja".
U ovoj ribarnici možete pronaći raznovrsnu ponudu svih riba i ribljih proizvoda, kako svježih tako i zamrznutih.Kilogram šarana po živoj vagi je 12 KM, dok su kotleti šarana 22 KM, kilogram plavog oslića je šest KM, dok je bijeli sedam KM, orada i brancin su 19,5 po kilogramu, dok kilogram tune košta 36 KM, kao i file lososa, koji je 39 KM.
"Cijene pastrmke i oslića bi u narednom periodu trebalo da skoče, odnosno biće više za 10 do 15 odsto", navode iz ove ribarnice.

Kako ističu, potražnja je velika, posebno sada, kada je sezona slava i praznika, ali navode da se riba kupuje tokom cijele godine.
"Mi imamo dugogodišnje kupce koji kupuju kod nas, ali isto tako imamo i mnogo novih kupaca, pretežno omladine, koji se odlučuju za ribu, pretežno iz zdravstvenih razloga, jer je riba veoma zdrava", navode iz ove ribarnice.
Kada je riječ o povećanju cijena ostale ribe, oni navode da se cijene neće mijenjati dok god dostavljači ne promijene svoje cijene.
"Mi nećemo mijenjati cijene dok god ne dođe do promjene kod dobavljača, ali s obzirom na visoke cijene svih repromaterijala, vjerovatno će doći do određenog korigovanja", ističu iz ove ribarnice, dodajući da je na prostoru bh. proizvodnja domaće ribe veoma smanjena te da je to još jedan razlog za više cijene.
"Nešto više od 50 odsto naših proizvoda je iz BiH, ali ostatak je iz uvoza. Najdominantnije zemlje, kada je riječ o uvozu, su Hrvatska, Crna Gora i Argentina", navode iz ove ribarnice.

Kako dodaju, iz Argentine najviše dolaze skuša i oslić, dok sa našeg područja najviše ribe stiže iz Bilećkog jezera, Broda, Prnjavora, Krupe na Vrbasu i Ugra.


Nezavisne novine