U MUP SRPSKE STIGLA DVA OKLOPNA VOZILA DESPOT (FOTO/VIDEO) :: Semberija INFO ::

 

U MUP SRPSKE STIGLA DVA OKLOPNA VOZILA DESPOT (FOTO/VIDEO)


Foto: rtrs
U Centru za obuku u Zalužanima danas su Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske isporučena dva oklopna multifunkcionalna vozila Despot, koja ulaze u redovnu upotrebu policije.
 
Primopredaja je izvršena između ministra unutrašnjih poslova Srpske Dragana Lukača i direktor kompanije Tehnički remont Bratunac Slavenko Ristić.

Lukač je rekao da je danas potpisan ugovor za još osam ovakvih vozila koja će biti isporučena u narednom periodu.
 

On je napomenuo da je Vlada Srpske uložila milion KM za razvoj ovog oklopnog vozila u skladu sa ugovorom koji je ranije potpisao MUP i Tehnički remont Bratunac, te izrazio očekivanje da će do kraja godine jedan broj vozila biti u funkciji u Specijalnoj anititerorističkoj jedinici MUP-a Srpske.
 

 Na ovaj način, MUP dobija novi potencijal, novu snagu i spreman je da ovim vozilima interveniše u svim situacijama u skladu sa zakonom po pitanju borbe protiv terorizma, organizovanih kriminalnih grupa, ali i kao pomoć stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda – poplava, požara ili drugih potreba, te medicinske evakuacije – naveo je Lukač.
 


On je naglasio da će MUP, uz pomoć Vlade i kompletnog rukovodstva Republike Srpske, nastaviti sa opremanjem policije, s ciljem borbe protiv organizovanog kriminala, bezbjednosti građana i njihove imovine, te pomoći građanima.

Lukač je naglasio da se nabavka ova dva vozila ne može smatrati naoružavanjem Srpske, istakavši da su vozila nabavljena s ciljem zaštite pripadnika policije i da nemaju nikakve veze sa bilo kakvim borbenim ili ratnim dejstvima.
 

Ristić je rekao da isporučivanje ova dva vozila MUP-u predstavlja veliki dan za kompaniju Tehnički remont Bratunac, koja će i dalje nastojati da usavršava ova vozila.
 


– Ovo je vjetar u leđa našoj kompaniji i dokaz da MUP Srpske prepoznaje kvalitet i našu želju da zajedno sa svima radimo i da napredujemo i da uskoro izađemo sa novim i boljim proizvodima – naveo je Ristić, dodavši da postoje ponude za kupovinu ovih vozila iz Namibije, Tanzanije, Gane, Izraela i Rusije.
 



Despot, sa pogonom na sva četiri točka, pripada kategoriji savremenih oklopnih vozila namijenjenih za djelovanje policije i oružanih snaga.

Osnovni koncept vozila bazira se na višenamjenskoj šasiji sačinjenoj od savremenih sklopova pogona i prenosa snage, te nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima.

Vozilo se može koristiti za patrolne i izviđačke misije, kao komandno vozilo, za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica i teritorije, za osmatranje, kao sanitetsko vozilo i drugo.

(rtrsnoviglas.info)