Moguće "blok tarife" u RS: Skuplja struja za više od 500 potrošenih kilovata? :: Semberija INFO ::

 

Moguće "blok tarife" u RS: Skuplja struja za više od 500 potrošenih kilovata?


TREBINjE, BANjALUKA - Najavljene "blok tarife" i korekcija cijena električne energije za sva domaćinstva u Srpskoj sigurno neće biti uvedeni prije naredne godine, potvrđeno je "Nezavisnim".

Prijedlog je da se do 500 potrošenih kilovata električne energije obračunava po istoj cijeni, dok bi sve preko ovog broja bilo naplaćivano po drugim, povećanim.

Ovo je rekao za "Nezavisne" Vladislav Vladičić, predsjednik Regulatorne komisije za energetiku RS, koji je istakao da je prijedlog da ako se potroši, na primjer, 800 kilovata, do 500 potrošenih se obračunava po istoj cijeni, a dio od 300 po drugoj - većoj.

"Prema ovom prijedlogu ostavljaju se svakom iste mogućnosti, nema diskriminacije. Da je na primjer prijedlog da se od jednog do 800 potrošenih kilovata naplaćuje po uvećanoj cijeni, onda bi postojala diskriminacija. Biće i javno razmatranje i rasprava i svako će imati mogućnost da dođe i da svoje primjedbe i sugestije, i pismeno i lično. To je samo prijedlog, ništa ne prejudiciramo", kazao je Vladičić.

Prema njegovim riječima, slijedi usvajanje pravilnika, ukoliko se oni uopšte usvoje i promijeni cijena.

"Već imamo zahtjev za mrežarinu koji su podnijela distributivna preduzeća, ali koliko sam čuo, postoji najava da će biti podnesen zahtjev i za cijenu električne energije, ali još nije. Ove godine se neće mijenjati ništa, to  možemo očekivati tek od naredne. Ovo je samo predloženo i ne mora značiti da će biti tako, jer još ništa nije usvojeno, nije stavljen pečat i objavljeno u 'Službenom glasniku RS'", kazao je Vladičić.

Luka Petrović, generalni direktor "Elektroprivrede RS", rekao je za "Nezavisne" da postoji procedura kreiranja tarifne metodologije i tarifna metodologija po sadašnjem sistemu ne dozvoljava "blok tarife".

"Ipak, pošto je postupak tarifne metodologije propisan od strane Regulatorne komisije za energetiku RS i u toku je, mi imamo pravo da predložimo nove načine obračuna električne energije, kao što se to radi u Srbiji ili Hrvatskoj, iste su blok tarife, ali se različiti računi ispostavljaju za električnu energiju u Hrvatskoj i Srbiji. Mi smo analizirali njihove prednosti i mane i dali jedan prijedlog nadležnom ministarstvu i Vladi RS na razmatranje i nakon njihovih sugestija bismo to uputili Regulatornoj komisiji. Po sadašnjem zakonu ta regulacija prestaje 1. januara 2025. godine, ali već za 2023. godinu oni kažu da bismo mi morali 50 odsto energije za javno snabdijevanje nabavljati na tržištu. To smo izbjegli jer imamo vlastiti portfolio iz kojeg crpimo svu energiju putem ugovora o zakupu i imamo viškove za naše javno snabdijevanje", naglasio je Petrović.

Iz Saveza udruženja za zaštitu potrošača Republike Srpske su naveli da se oštro protive izmjenama tarifnih modela koje su u najavi od strane "Elektroprivrede RS".

"Zakonom o električnoj energiji nisu predviđene 'blok tarife', kao ni ugovorima koje su potrošači počeli da potpisuju od 2021. godine, već je jasno definisano da se  'ovaj zakon zasniva na načelima nediskriminacije, pravičnosti, transparentnosti, tržišne konkurencije, slobode kretanja robe i slobode pružanja usluga, zaštite prava krajnjih kupaca, javnog interesa i zaštite životne sredine, te slobode izbora snabdjevača električnom energijom'. Zakonom iz 2020. godine predviđeno je uvođenje statusa 'energetski zaštićenog kupca'. Kao što je i predviđeno Zakonom o električnoj energiji, postoje načini da se potrošačima u kategoriji 'energetski zaštićenog kupca' pomogne, dok zakon ne predviđa da se bilo koji kupac kažnjava. Kako Zakon o zaštiti potrošača predviđa, potrošaču se potrošnja električne energije, toplotne energije, gasa, vode i slično obračunava na osnovu stvarnih isporuka, očitanih na mjernom uređaju potrošača, tako da svi oni potrošači koji potroše više kW plaćaju i veće mjesečne iznose. Zahtijevamo od nadležnih da se poštuje zakon", naveli su iz Saveza udruženja za zaštitu potrošača Republike Srpske.


Nezavisne novine