U utorak konstitutivna sjednica NSRS; Stevandić kandidat za predsjednika Parlamenta :: Semberija INFO ::

 

U utorak konstitutivna sjednica NSRS; Stevandić kandidat za predsjednika Parlamenta


Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će konstitutivna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biti održana u utorak i da je vladajuća koalicija postigla dogovor da kandidat za predsjednika Parlamenta bude lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Dodik je rekao da je dogovoreno i da Boran Bosančić iz DEMOS-a bude kandidat za generalnog sekretara NSRS.
Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović položiće u utorak, 15. novembra, zakletvu na konstitutivnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će time biti uvedena nova praksa.

- Cvijanovićeva bi nakon ovoga, odnosno 16. novembra, trebalo da preuzme dužnost u Predsjedništvu BiH. Dan ranije će položiti zakletvu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, što smatramo da je veoma važno - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je na današnjem sastanku vladajuće koalicije u Banjaluci razgovarano o formiranju vlasti u Srpskoj i na nivou BiH.

On je naveo da postoji načelni dogovor o mandatima u novoj vladi Republike Srpske.

- Pristup je da imamo podršku za izbor četiri delegata iz SNSD-a za Dom naroda PS BiH. To znači da će od pet delegata četiri biti iz SNSD-a - rekao je Dodik.

On je rekao da će Radovan Kovačević, Sredoje Nović, Nikola Špirić i Snježana Novaković Bursać biti kandidati SNSD-a za Dom naroda.

Dodik je istakao da je zadovoljan stepenom usaglašenosti politika svih članica ove koalicije.

Predsjednik SP-a Petar Đokić rekao je da je još jednom potvrđena zajednička opredijeljenost da djeluju kao koalicija, navodeći da ostaje spremnost za saradnju i sa drugim patijama koje djeluju u interesu Srpske.

Lider DEMOS-a Nedeljko Čubrilović rekao je da broj osvojenih mandata govori o snazi vladajuće koalicije, ističući da će ova stranka nastaviti da prati koalicionu politiku.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić istakao je da je dvotrećinska većina nacionalno pitanje, izražavajući nadu da će u NSRS postojati ova većina.

- To je u suštini nacionalno pitanje, a ne političko pitanje podjele između vlasti i opozicije. Nadam se da ćemo u naredne četiri godine doći do toga da dvotrećinska većina bude nacionalno pitanje - rekao je Stevandić.
Lider NPS-a Darko Banjac rekao je da su danas načelno dogovorene osnovne konture sastava nove Vlade Republike Srpske.

- Najbitnije je da imamo četiri delegata u Domu naroda PS BiH i upravo taj srpski klub će biti bedem odbrane Republike Srpske u zajedničkim institucijama, uz srpskog člana Predsjedništva BiH i Predstavničkog doma - istakao je Banjac.
 
(RTRS)