I hljeb nam ZAPINjE U GRLU: Evo koliko su u Srpskoj za samo 12 mjeseci poskupile pite i torte :: Semberija INFO ::

 

I hljeb nam ZAPINjE U GRLU: Evo koliko su u Srpskoj za samo 12 mjeseci poskupile pite i torte


Od početka marta, kada je krenula kriza izazvana rusko-ukrajinskim ratom, u Srpskoj su poskupjele gotovo sve vrste roba i usluga.

Ono što građanima najteže pada svakako je rast cijena hrane, a prije svega osnovnih životnih namirnica, koje većina gotovo svakodnevno mora da kupuje. Tako su mnoge prehrambene robe, čija su poskupljenja krenula još lani, ove godine cjenovno dostigle svoje istorijske maksimume.

U ovom periodu, kilogram bijelog pšeničnog hljeba je sa 2,28 poskupio na 2,97 KM ili za preko 30 odsto.
U odnosu na prošlu godinu poskupila je i hrana u pekarama, buregdžinicama, poslastičarnicama i restoranima, tako da mnogi građani sve rjeđe zalaze u ove objekte.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, porcija šnicle sa prilogom u septembru lani u prosjeku je koštala 13,8, a u istom mjesecu ove godine 16,5 KM ili za skoro 20 odsto više. U ovom periodu, cijena kilograma sirnice je sa 8,7 otišla na 11,1 KM ili za nešto više od 27 odsto.

Značajno su poskupjele i torte, pa komad umjesto 2,7 maraka iz septembra lani, u septembru 2022. košta 3,75 KM, što je poskupljenje od skoro 39 odsto na godišnjem nivou.


Srpskainfo