Srpska ispred Kine: Domaće fabrike obuće zatrpane narudžbama sa Zapada :: Semberija INFO ::

 

Srpska ispred Kine: Domaće fabrike obuće zatrpane narudžbama sa Zapada


BANjALUKA - Obućarski sektor u Srpskoj uspješno pliva i u vrijeme velike krize, a u preduzećima u kojima dnevno nastaje nekoliko hiljada pari obuće ističu da su zatrpani narudžbama sa zapada.

Sagovornici “Glasa Srpske” kažu da imaju pune ruke posla, ali da ugovore od inostranih partnera prihvataju u skladu sa svojim kapacitetima.

Vlasnik i direktor Fabrike obuće “Sanino”, koja u Derventi i Prnjavoru zapošljava oko 850 radnika, Radovan Pazurević rekao je da je ovaj sektor u Srpskoj sada na slatkim mukama.

- Zatrpani smo ponudama njemačkih i italijanskih firmi koje se javljaju u potrazi za kapacitetima i na osnovu svih tih ponuda mogli bismo da povećamo obim proizvodnje i do 40 odsto - kazao je Pazurević.

Jedan od razloga je, kaže Pazurević, to što Kina više nije obećana zemlja za te kompanije.

- Cijena rada i usluga u Kini već godinama ima uzlazni trend, osim toga i transport je drastično poskupio i to povećava ukupnu cijenu izrade obuće, predugo traje transport, što znači da je obrt kapitala usporen, što inostranim kompanijama nikako ne odgovara. Sve što im je potrebno pronalaze kod nas, em smo im bliže, em i dalje imamo veoma kvalifikovanu, odgovornu radnu snagu - rekao je Pazurević.

Dodao je da je nedostatak zaposlenih i dalje najveći problem u ovoj industriji.

- Vapimo za novim radnicima, a i oni koji dolaze nemaju sposobnosti i vještine za ove poslove, tako da smo prinuđeni da ulažemo i vrijeme i novac da bismo ih obučili - naglasio je Pazurević i dodao da su poteškoće u vezi sa nabavkom repromaterijala prevaziđene, jer naručuju unaprijed i plaćaju avansno.

Pune ruke posla imaju i u Fabrici obuće “Dermal”, u čijim pogonima u Kotor Varošu i Kneževu dnevno nastaje oko 7.000 pari obuće.

- Stalno proširujemo kapacitete i primamo nove radnike. Mogli bismo uduplati posao, ali se moramo prilagođavati kapacitetima. U planu je otvaranje još dvije linije za proizvodnju u Kotor Varošu i jedne u Kneževu. Nadam se da ćemo uspjeti u tome - kazao je direktor i vlasnik “Dermala” Radenko Bubić.

Podsjetio je da u pogonima ove fabrike nastaju kvalitetni modeli modne, ali i zaštitne obuće, koja je na neki način bila njihov as u rukavu kada su druga preduzeća obustavljala proizvodnju u vrijeme pandemije virusa korona.

Plate rastu

U preduzećima u obućarskoj industriji kažu da konstantno prate trendove i inflatorne uticaje i prilagođavaju se koliko mogu da povećavaju zarade zaposlenima. Radenko Bubić je istakao da je “Dermal” u ovoj godini povećao plate zaposlenima za oko 20 odsto, te da se novi rast zarada očekuje već početkom iduće godine.

Plate zaposlenima iz mjeseca u mjesec povećavaju i u “Saninu”, a prvi čovjek te fabrike Radovan Pazurević kaže da nikada nema dovoljno novca, ali da ono što imaju ulažu kako u proizvodne pogone, tako i u ljudske resurse.


Glas Srpske