Univerzitet obilježava 47 godina rada i razvoja :: Semberija INFO ::

 

Univerzitet obilježava 47 godina rada i razvoja


Nizom manifestacija Univerzitet u Banjoj Luci obilježava 47 godina svog uspješnog rada i razvoja.

Centralni događaj povodom 47 godina Univerziteta u Banjoj Luci je Svečana akademija koja će biti održana 7. novembra 2022. godine u 12 časova u Kulturnom centru ,,Banski dvor'' u Banjoj Luci.

Kao i prethodnih godina, Svečanoj akademiji prethodiće pomen i polaganje vijenaca na Spomen-ploču poginulim studentima i radnicima Univerziteta u Banjoj Luci, 4. novembra 2022. godine u 10 časova, na platou između Pravnog i Mašinskog fakulteta.

Kao što tradicija nalaže, povodom godišnjice Univerziteta, organizujemo i svečanu promociju doktora nauka. Promocija doktora nauka koji su u proteklih godinu dana na Univerzitetu u Banjoj Luci uspješno odbranili svoje doktorske disertacije, biće održana 9. novembra 2022. godine u amfiteatru Fakulteta političkih nauka u 12 časova.

Konferencija nastavnika i saradnika Univerziteta u Banjoj Luci koji su dobili novčane nagrade za ostvarene naučne rezultate u 2021. godini, zakazana je za 11. novembar 2022. godine u 10 časova u sali broj osam u Rektoratu. Od 17 do 19. novembra, u organizaciji Studentskog parlamenta, održaće se i naučno-stručni skup ,,Studenti u susret nauci’’.

Do kraja ove godine, a u sklopu manifestacija povodom godišnjice vodeće visokoškolske ustanove u Republici Srpskoj, planirano je da više fakulteta obilježi godišnjice rada, promoviše diplomce prvog i drugog ciklusa studija, te organizuje naučne konferencije  i skupove.

Univerzitet u Banjoj Luci vodeća je visokoškolska naučno-obrazovna institucija u Republici Srpskoj i drugi po veličini univerzitet u Bosni i Hercegovini. Osnovan je 7. novembra 1975. godine, a njegovom osnivanju prethodilo je formiranje nekoliko viših škola i fakulteta na ovom prostoru. Prilikom osnivanja, u sastavu Univerziteta bilo je pet fakulteta – Elektrotehnički, Tehnološki, Mašinski, Pravni i Ekonomski, kao i tri više škole. Medicinski fakultet osnovan je 1978. godine, a ostali fakulteti kasnije:

Poljoprivredni i Šumarski 1992, Filozofski 1994, Arhitektonsko-građevinski 1996, Prirodno-matematički 1996, Akademija umjetnosti 1999, Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta 2001, Filološki, Fakultet političkih nauka i Rudarski fakultet 2009. te Fakultet bezbjednosnih nauka 2017. godine. Univerzitet u Banjoj Luci danas ima 16 fakulteta, Akademiju umjetnosti i Institut za genetičke resurse.
Nastava se izvodi na 66 studijskih programa prvog ciklusa studija, na 64 programa drugog ciklusa, uz dva kombinovana studijska programa, te na 13 studijskih programa i jedan kombinovani studijski program trećeg ciklusa studija. Studijski programi uglavnom su organizovani prema trostepenom modelu 4+1+3, dok je na nekim fakultetima prisutan i model 3+2+3. Trenutno na Univerzitetu studira oko 15.000 studenata iz svih krajeva Republike Srpske, ali i iz inostranstva. Većina fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci nalazi se u sklopu dva univerzitetska kampusa, smještena nedaleko od obala rijeke Vrbas, u neposrednoj blizini centra grada. U kampusima se nalaze studentski domovi sa restoranima, sportskim terenima, studentskim klubovima i Univerzitetskim računarskim centrom. Univerzitet u Banjoj Luci raspolaže svim neophodnim prostornim kapacitetima, počevši od učionica i amfiteatara, preko čitaonica i biblioteka, do laboratorija i računarskih sala. Ukupna površina učionica iznosi oko 16.000 m2, a laboratorijskog prostora oko 10.000 m2. Većina učionica opremljena je video-projektorima i računarima za prikazivanje digitalnih nastavnih sadržaja. Univerzitet ima i 20 računarskih sala sa 24-časovnim pristupom internetu. Biblioteke Univerziteta posjeduju preko 200.000 knjiga, a pretplaćene su i na veliki broj naučnih časopisa.