PRASIĆI ĆE BITI SVE SKUPLjI, A BIĆE IH SVE MANjE :: Semberija INFO ::

 

PRASIĆI ĆE BITI SVE SKUPLjI, A BIĆE IH SVE MANjE


Foto: Ilustracija
Cijene svinjskog mesa, odnosno prasića i tovljenih svinja, prema najavama domaćih proizvođača, u narednom periodu na našem tržištu biće značajno više.
 
Cijena svinjetine kod nas u velikoj mjeri zavisi od kretanja na evropskom tržištu, tako da je, kažu, nezahvalno predviđati koliko će tačno meso koštati do kraja godine, ali proizvođači su saglasni da će povećanja cijena biti. Trenutno kilogram svinjetine košta oko 10 KM, tovne svinje su pet maraka, dok je cijena prasića oko 5,5 KM po kilogramu.
 
Proizvođači kažu da do većih cijena dovodi prije svega manjak prasadi.
 
Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske Mišo Maljčić rekao je za “Glas Srpske” da stočari najmanje utiču na poskupljenje, koje je neminovno.
 
 -  Repromaterijal koji se koristi u uzgoju svinja strahovito je poskupio, a klaničari i mesoprerađivači se ne odriču svoje marže koja je oko 30 odsto. Naša rentabilnost je negativna, a na sve načine pokušavamo da opstanemo. Imamo smanjenu proizvodnju, u odnosu na lani je 4.000 manje krmača, što govori o lošoj poziciji ove grane stočarstva - rekao je Maljčić.
 
Bliži se svinjokolj i samim tim sve je veća potražnja, a prema njegovim riječima, cijena tovnih svinja u narednim danima biće u porastu.
 
- Sadašnja cijena se vrti oko pet maraka sa tendenzcijom porasta do pet i po maraka. Jednostavno, nestašica je uzrokovana proteklim periodom. U posljednje tri godine zbog katastrofalnih uslova ljudi i ne žele da se bave ovom proizvodnjom. Odustaju jer gube puno novca, pa se i smanjuje ponuda - dodaje Maljčić.
 
Upozorava da je pitanje šta će biti u narednom periodu.
 
-Kriza je velika, nedostak je žita iz Ukrajine, kukuruza prije svega. Dobra stvar u svemu ovome je što će budžet za podsticaje biti povećan i nadamo se većim subvencijama. One nam služe da budemo konkurentni na tržištu - rekao je Maljčić.
 
Vlada Republike Srpske izdvojila je ove godine 2,5 miliona KM iz Kompenzacionog fonda za vanredne podsticaje za tov svinja. Farmerima je isplaćeno prosječno 40 KM, a iz redovnih podsticaja očekuju još trideset KM po tovljeniku.
 
Prije pet godina domaći farmeri podmirivali su oko jedne trećine potreba našeg tržišta za svinjskim mesom, a danas tek oko 20 odsto, prenosi RTRS. Udio domaćeg mesa u prodaji se i dalje smanjuje čemu je uzrok najviše prekomjeran uvoz.
 
Maljčić kaže da sa nivoa BiH u posljednje vrijeme nisu imali razumijevanje kada je riječ o uvozu svinjetine.
 
- To je pogubnost totalne liberalizacije tržišta BiH kada je u pitanju poljoprivreda i prekomjerni uvoz je uzrokovao kontinuirano urušavanje stočarskog fonda kod nas i u Srpskoj i u cijeloj BiH – ističe za RTRS predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković.
 
(Glas Srpske)