JAVNI POZIV JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE U RS ZA PODNOŠENjE PRIJEDLOGA PROJEKATA ZA DODJELU SREDSTAVA IZ FINANSIJSKOG MEHANIZMA :: Semberija INFO ::

 

JAVNI POZIV JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE U RS ZA PODNOŠENjE PRIJEDLOGA PROJEKATA ZA DODJELU SREDSTAVA IZ FINANSIJSKOG MEHANIZMA


Na osnovu tačke IV Odluke Vlade Republike Srpske o načinu i postupku finansiranja projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj u 2021/2022. godini, „Službeni glasnik Republike Srpske,“ broj 84/22, IRBRS raspisuje
 
JAVNI POZIV

jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj za podnošenje prijedloga projekata za dodjelu sredstava iz Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja
 
IRBRS raspisuje Javni poziv za podnošenje prijedloga projekata za dodjelu bespovratnih sredstava iz Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj (Finansijski mehanizam).

Projektni prijedlozi moraju biti identifikovani kao lokalni razvojni prioriteti, a njihova realizacija predviđena strategijom razvoja, odnosno strateškim dokumentima jedinice lokalne samouprave, te se, u skladu sa važećim strateškim dokumentima Republike Srpske, doprinoseći dostizanju globalnih ciljeva održivog razvoja, odnositi na jednu od sljedećih oblasti (prioritetne oblasti finansiranja):
  1. Poboljšanje dostupnosti i kvaliteta javnih usluga u jedinicama lokalne samouprave, u skladu sa Programom ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2022-2024 godine, Oblast 1: „Upravljanje javnim finansijama“, mjera 10: „Upravljanje lokalnim razvojem i unapređivanje usluga u oblasti lokalne samouprave“ (Prioritetna oblast 1).
  2. Povećanje obima, produktivnosti i konkurentnosti u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, u skladu sa Strategijom razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Republike Srpske 2021-2027. godina, strateški cilj 2: „Povećanje konkurentnosti i razvoj lanaca vrijednosti u poljoprivredno-prehrambenom sektoru,“ prioriteti 2.1 „Podrška investicionim ulaganjima u modernizaciju poljoprivredne proizvodnje,“ 2.3 „Podrška unapređenju povezanosti između proizvođača, posrednika i prerađivača primarnih proizvoda,“ 2.4 „Podrška unapređenju sistema kvaliteta poljoprivrednih proizvoda,“ 2.5 „Podrška razvoju inovacija i preduzetničkih sposobnosti proizvođača,“ i 2.6 „Podrška investicijama za razvoj distributivnih funkcija“ (Prioritetna oblast 2).
 
Podnosioci projektnih prijedloga
Projektne prijedloge mogu podnijeti jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća ili javne ustanove čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave (aplikanti).

Sa područja jedne jedinice lokalne samouprave mogu biti podnesena najviše dva (2) projektna prijedloga za finansiranje sredstvima Finansijskog mehanizma, po jedan iz svake od utvrđenih prioritetnih oblasti finansiranja, od strane kvalifikovanog aplikanta (jedinica lokalne samouprave ili javno preduzeće ili javna ustanova). U slučaju podnošenja dvije prijave za bespovratna sredstva Finansijskog mehanizma sa područja jedne jedinice lokalne samouprave, finansiranje može biti odobreno samo za jednu i to bolje rangiranu projektnu prijavu.
 
Vrijednost projekta
Finansijski doprinos Finansijskog mehanizma po pojedinačno podnesenom projektu ne može biti viši od 100.000 KM. Aplikant je dužan obezbijediti sredstva sufinansiranja realizacije projektnih aktivnosti, isključivo u novcu, u iznosu od minimalno 25% ukupne vrijednosti projekta.
 
Priprema i podnošenje projektnih prijedloga

Podnosioci projektnih prijedloga pripremaju svoje aplikacije u skladu sa Metodološkim smjernicama za podnosioce projektnih prijedloga, koje su dostupne na internet stranici IRBRS: www.irbrs.org.
Prilikom podnošenja projektnih prijedloga, aplikanti se moraju koristiti propisanim obrascem projektnog prijedloga i pripadajućim prilozima (Aplikacioni paket), koji se dostavljaju u jednom (1) originalnom primjerku, u A4 formatu (uvezano) i u elektronskom formatu, na CD-u ili USB-u. Aplikacioni paket dostupan je na internet stranici IRBRS: www.irbrs.org.

Rok za dostavljanje projektnih prijedloga je 30.11.2022. godine do 15 časova.

Projektni prijedlozi se dostavljaju u zatvorenoj koverti, preporučenom poštom ili na protokol IRBRS, uz obavezno navođenje punog naziva i adrese aplikanta, te naznaku: „Javni poziv jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj za podnošenje prijedloga projekata za dodjelu sredstava iz Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja 2021/2022 – Prioritetna oblast 1/2.“ - Ne otvarati prije krajnjeg roka za dostavljanje projektnih prijedloga –, na sljedeću adresu:

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske a.d.
Fond za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske
Vidovdanska 2
78 000 Banja Luka
 
Evaluacija i odabir projektnih prijedloga

Evaluacija i odabir projektnih prijedloga vršiće se prema kriterijumima i proceduri koji su utvrđeni Smjernicama.
 
Dodatne informacije za podnosioce projektnih prijedloga

Dodatne informacije vezano za Javni poziv i pojašnjenja Metodoloških smjernica mogu se dobiti slanjem upita na e-mail: [email protected], najkasnije sedam (7) dana prije isteka roka za podnošenje projektnih prijedloga. Sva relevantna pitanja i odgovori biće objavljeni na internet stranici IRBRS.