Fond PIO RS: Potvrda o životu - poziv za dostavljanje :: Semberija INFO ::

 

Fond PIO RS: Potvrda o životu - poziv za dostavljanje


Fond PIO Republike Srpske obavještava korisnike prava na penziju, kojima se isplata vrši van Republike Srpske, da do kraja kalendarske godine dostave Fondu potvrdu o životu, da bi se isplata penzije u 2023.godini mogla vršiti redovno i bez obustavljanja
 
Dostavljanje potvrde o životu za korisnika sa prebivalištem van Republike Srpske (25.184 korisnika) vrši se, u skladu sa članom 140. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, prema filijali koja je korisniku donijela rješenje o ostvarivanju prava i vrši isplatu penzije.

Korisniku koji potvrdu o životu ne dostavi blagovremeno, isplata penzije se obustavlja.
 
Dostavljanje potvrde o životu ne odnosi se na korisnike sa prebivalištem u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Federaciji BiH (27.928 korisnika), za koje se podatak o činjenici života obezbjeđuje putem elektronske razmjene podataka između nosilaca osiguranja.
 
O obavezi dostavljanja potvrde o životu Fond će korisnike obavijestiti i putem pisane poruke na čeku ili nalogu za isplatu penzije za oktobar, novembar i decembar 2022. godine.

Novi korisnici prava sa prebivalištem van Republike Srpske potvrdu o životu dostavljaju nadležnoj filijali nakon donošenja rješenja o ostvarivanju prava.
 
Potrda o životu je pravilna ako je ovjerena kod nosioca penzijskog osiguranja u državi prebivališta, opštinskog organa, notara, suda i diplomatsko-konzularnog predstavni-štva BiH u državi prebivališta.
Obrazac Potvrde o životu može se preuzeti na Internet stranici Fonda PIO.


Fond PIO Republike Srpske