POČELA AKCIJA “FUDBAL U ŠKOLAMA” :: Semberija INFO ::

 

POČELA AKCIJA “FUDBAL U ŠKOLAMA”


Dugo pripremani projekat "Fudbal u škole" Fudbalskog saveza Republike Srpske u saradnji ministarstvima u Vladi okupiće više od 10.000 direktnih i indirektnih učesnika učenika od četvrtog do šestog razreda osnovnih škola iz svih opština i gradova Republike Srpske. Ovaj projekat finansira Evropska fudbalska unija (UEFA) namjenskim sredstvima koje su stigla putem Fudbalskog saveza BiH.

Poručeno je ovo na današnjoj konferenciji za novinare u Sportskoj dvorani "Borik" u Banjaluci prije koje je u prostorijama Fudbalskog saveza Republike Srpske održana sjednica Organizacionog odbora. Prvi čovjek fudbalskih saveza Republike Srpske i BiH Vico Zeljković koji je i pokrenuo ovu ideju pod geslom “Zdravo dijete, zdrava škola”, zajedno sa ministrom prosvjete i kulture Natalijom Trivić, ministrom zdravlja i socijalne zaštite Alenom Šeranićem i pomoćnikom ministra porodice, omaldine i sporta Marijom Đuranom simbolično je dao znak za početak revijalne utakmice mladih fudbalera i tako označio početak tamičenja koje će veliko finale imati krajem godine u Banjaluci.

Nema sumnje da je ovo veliki dan za fudbal i Savez, koji poslije velikih ulaganja u infrastrukturu sada pokreće takmičenje koje će sigurno privući mnogo dječaka i djevojčica da trče za "bubamarom" i poslije velikog finala.

-Pred nama je ozbiljan zadatak, ali vjerujem da će zbog podrške resornih ministarstava kao i MUP-a Srpske sve proći u najboljem redu. Moto takmičenja je "Zdravo dijete, zdrava škola" i jasno je šta je njegov osnovni cilj pored masovnosti. Srećan sam što će veliki broj dječaka i djevojčica imati priliku da se okuša u takmičenju. Naša želja je da vratimo fudbal među najmlađu populaciju u škole, kao što je to nekada bilo, da imamo široku bazu za budućnost. Ovo je samo još jedan u nizu projekata Fudbalskog saveza Republike Srpske koji ima višestruki značaj. Obezbijedili smo sredstva za projekat, a veoma važno je istaći i buduću saradnju sa školama u cijeloj Republici Srpskoj kojima, na ovaj način, želimo da probližimo našu fudbalsko natalitetno opredjeljenje - rekao je Zeljković.
Direktor projekta Srboljub Vuković objasnio je da će za petnaestak dana startovati opštinska takmičenja, a zatim regionalna i na kraju republičko.

-Jako je bitno naglasiti da je zahvaljujući donatorskim sredstvima UEFA sve besplatno za učenike i njihove roditelje. Osim mogućnosti da djeca iskažu svoj talenat još je mnogo koristi za učesnike, a obezbijeđene su im i stipendije, kao i odlasci na kampove u Srpskoj i Srbiji - rekao je Vuković.

Sva takmičenja do republičkog finala biće održana u školskim salama.

-Posebno mi je drago što će djeca iz malih sredina imati jednak odnos i šansu sa onima iz većih sredina koji ipak imaju mnogo veće šanse da iskažu talenat. Najbolji će imati mogućnost da postanu članovi fudbalskih klubova i imaće besplatnu godišnju članarinu. Socijalizacija djece takođe je velika stvar - naglasila je Trivićeva.
U vremenu kada je sve više djece vezano za ekrane i nedovoljno fizički aktivno, ovo je odličan projekat i sa aspekta zdravlja i socijalizacije, istakao je Šeranić.

-Institucionalno je važno da ovo nije pitanje samo resora zdravlja, već svih ostalih. Ovakav vid takmičenja kratkoročno i dugoročno pridonosi zdravlju svih stanovnika - rekao je Šeranić.

Pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta Mario Đuran rekao je da je ovaj projekat najmasovniji nakon Malih olimpijskih igara.

-Vjerujem da ćemo zajedno ostvariti sjajne rezultate. Neminovno je da će biti povećan broj djece koja se bave fudbalom - rekao je Đuran.

Šef kabineta predsjednika Zeljkovića Goran Đukić naglasio je da će ova organizacija uključiti sve svoje resurse putem Područnih fudbalskih saveza, počevši od sudija, pa sve do selektora koji će posmatrati utakmice i sigurno zapaziti djecu koja se izdvajaju.