Otvoren 20. Međunarodni sajam poljoprivrede “Interagro 2022” :: Semberija INFO ::

 

Otvoren 20. Međunarodni sajam poljoprivrede “Interagro 2022”


Uz prisustvo oko 240 izlagača, u organizaciji preduzeća “Grad”, te uz podršku Ministarstva poljoprivrede i Gradske uprave Bijeljina, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović otvorila je jubilarni 20. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova, ribolova i ekologije “Interagro 2022” u Bijeljini, naglasivši da je ovaj sajam, na kojem izlažu proizvođači iz desetak zemalja, odavno izašao iz regionalnih gabarita.


 
“Republika Srpska snažno podržava inicijativu "Otvoreni Balkan" koji može doprinijeti ekonomskom jačanju i boljem političkom razumijevanju zemalja regiona. Ova inicijativa podrazumijeva slobodan protok ljudi i robe, bez pretjeranog administriranja i barijera, kako za putnike i robu, tako i za nova radna mjesta. Sajam u Bijeljini pokazuje da je saradnja budućnost, a omogućio je i da se rehabilituju stare i uspostave nove veze među privrednicima”, naglasila je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, izrazivši zadovoljstvo zbog činjenice da je Sjeverna Makedonija partner ovogodišnjeg sajma.



Staša Košarac, ministar trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH, izjavio je da je bijeljinski sajam, sa dvadesetogodišnjom tradicijom, postao najznačajnija smotra agrobiznisa u Semberiji, Republici Srpskoj i BiH.
“I ovo je potvrda da je Republika Srpska dobro mjesto za život i investiranje. Institucije RS su kroz adekvatne politike, u kontinuitetu, ukazivale pažnju razvoju poljoprivrede i dale nemjerljiv doprinos razvoju poljoprivrede I zaštiti domaće proizvodnje. Snažno zagovaramo članstvo u asocijaciji “Otvoreni Balkan”, koja nudi brojne benefite našim proizvođačima hrane”, naglasio je Staša Košarac.

Prvi put bijeljinski sajam “Interagro” ima zemlju partnera, to je Sjeverna Makedonija, čiji  privrednici i izlagači su na manifestaciji predvođeni ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ljupčetom Nikolovskim, koji se tom prilikom zahvalio na gostoprimstvu koje je makedonska delegacija doživjela u Bijeljini i Republici Srpskoj, podržavši tom prilikom  inicijativu “Otvoreni Balkan” kao dobru pretpostavku za ukupan ekonomski razvoj ovog regiona u budućnosti.



Ministar poljoprivrede u Vladi Srbije Branislav Nedimović izjavio je da je samo prije pet godina priča o obezbjeđenju dovoljnih količina  hrane djelovala pomalo smiješno, ali je pandemija virusa korona i najnovija ukrajinska kriza problem obezbjeđenja hrane stavila u prvi plan.
“Srbija je uvijek tu i u Srbiji uvijek ima dovoljno hrane za sve, za Republiku Srpsku, za Semberiju, za članice Otvorenog Balkana. Naša je obaveza da obezbijedimo dovoljno hrane i za Srbiju i za naše komšije. Preživjećemo mi i ovu krizu i proizvodićemo još više hrane”, poručio je ministar Nedimović.

Igor Mirović, predsjednik Pokrajinske vlade Vojvodine  čestitao je Bijeljincima i preduzeću “Grad” veliki jubilej - 20 godina od pokretanja  sajma poljoprivrede u Bijeljini.
“Prije pet godina pokrenuta je inicijativa za saobraćajno povezivanje zapadnog dijela Srbije i Republike Srpske. Srbija se povezuje modernim saobraćajnicama, što će koristiti privredi i poljoprivredi. Vjerujem da će svi koji su dobronamjerni u ovom regionu podržati inicijativu “Otvoreni Balkan” i da će na taj način doprinijeti pojednostavljenju procedura uvoza i izvoza robe, protoku putnika i radne snage. Ukoliko budemo jedinstveniji i složeniji, smanjićemo i troškove u ekonomiji”, istakao je Igor Mirović.



Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić u obraćanju je istakao da je Vlada u protekle četiri godine u poljoprivredu uložila 380 miliona KM, dok je u ovoj godini investirala 106,5 miliona KM u agrar, te da je budžet za narednu godinu planiran na 150 KM, jer su prethodne dvije krizne godine, zbog pandemije virusa korona i sukoba u Ukrajini, ukazali na značaj hrane za samoodrživost zemlje.

Otvaranju sajma prisustvovali su i ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, ministar saobraćaja i veza  Nedeljko Ćorić,  ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara  BiH Vojin Mitrović.



Ratomir Draganić, vršilac dužnosti direktora preduzeća "Grad", koje je organizator sajma, rekao je da je među rekordnih 243 izlagača iz 10 zemalja i izlagač iz Kraljevine Jordan.

Poljoprivredni sajam u Bijeljini svrstava se u grupu najznačajnijih poljoprivrednih manifestacija u regionu.

Tokom tri sajamska dana posjetioci će imati priliku da vide ponudu poljoprivredne mehanizacije i alata, sjemenskog i sadnog materijala, hrane i pića, meda i proizvoda od meda, pribora za lov i ribolov, sredstava za zaštitu i uzgoj bilja, stočne hrane, te mineralnih đubriva.


Gradonačelnik Ljubiša Petrović pozdravio je sve učesnike ovogodišnjeg sajma, istakavši da je sajam prilika da se ostvare novi kontakti I novi vidovi poslovne saradnje, da se steknu novi prijatelji.
“Ovo je i prilika da se potpišu novi poslovni ugovori. Mi ćemo u Bijeljini nastaviti sa unapređenjem ovih sajamskih aktivnosti, jer Bijeljina, kao drugi po veličini grad u RS, zaslužuje da bude sajamski grad”, izjavio je gradonačelnik Petrović.

Podršku održavanju Sajma dalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Sajamska manifestacija održava se u kompleksu Agrotržnog centra Bijeljina. U tri sajamska dana, kako je najavljeno, posjetioci će imati priliku da vide ponudu poljoprivredne mehanizacije i alata, sjemenskog i sadnog materijala, hrane i pića, meda i proizvoda od meda, pribora za lov i ribolov, sredstava za zaštitu i uzgoj bilja, stočne hrane i mineralnih đubriva.

Poljoprivredni sajam u Bijeljini svrstava se među najznačajnije poljoprivredne manifestacije u BiH.
To je prilika da se na jednom mjestu, već dvadesetu godinu zaredom, u sajamskoj hali i na platou ispred hale, pokaže sve ono što su najnoviji trendovi  u oblasti poljoprivrede i prehrambeno - prerađivačke industrije.
 U godini koja je opterećena ukrajinskom krizom, inflacijom, povećanjem cijena energenata i hrane, sajam je mogućnost i prilika da se izvrši  rekapitulacija svega onoga što prati domaću poljoprivrednu proizvodnju, te da se usvoje neka nova tehnološka i praktična znanja koja će u narednom periodu omogućiti veću produktivnost u proizvodnji hrane na području Semberije i Republike Srpske. Uz razmjenu poslovnih i stručnih informacija sa predstavnicima privrednih komora i asocijacija iz regiona, otvoriće se i nove šanse i mogućnosti za semberske proizvođače hrane.


Semberija info - Lj. Ljubojević