VAJUKIĆU 11 GODINA ROBIJE ZA UBISTVO KOMŠIJE U LAKTAŠIMA :: Semberija INFO ::

 

VAJUKIĆU 11 GODINA ROBIJE ZA UBISTVO KOMŠIJE U LAKTAŠIMA


BANjALUKA - Bogdan Vajukić (23) iz Laktaša osuđen je, u ponovljenom suđenju u Okružnom sudu u Banjaluci, na 11 godina za ubistvo komšije Gojka Veselića (76).
 
Sudija Blagoja Dragosavljević rekao je da je Vajukić obavezan u na psihosocijalni tretman u trajanju od dvije godine.
 
Dragosavljević je naveo da se porodica ubijenog upućuje na parnični postupak.
 
Vajukić je, podsjetimo, već bio osuđen na 10 godina zatvora i Okružni sud ga tada nije osudio za teško ubistvo na svirep i podmukao način, za šta ga je teretila optužnica, već za tešku povredu sa smrtnom posljedicom.
 
Ovaj put je Sudsko vijeće Okružnog suda u Banjaluci ocijenilo da je riječ o ubistvu.
 
Raniju presudu je, podsjetimo, ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske, jer, između ostalog, smatra da nije dobro cijenjen nesrazmjer u godinama i snazi između optuženog i žrtve.
 
Slučaj je vraćen na novo suđenje, gdje su prihvaćeni ranije izvedeni dokazi, ali su pregledani snimci vađenja tijela žrtve iz bunara.
 
U ponovljenom suđenju tužiteljka Tanja Mrđa istakla je da je dokazima potvrđeno da je Vajukić počinio ubistvo na svirep način. Kako je navela, optuženi je u istrazi priznao ubistvo, a na sudu je tvrdio da nije imao namjeru da ubije Veselića.
 
Prema njenim riječima, ponašanje optuženog ukazuje na svirepost.
 
"Žrtvu je nastavio da tuče i kada je pala, dok brojnost povreda, kao i to da je nakon zločina bacio tijelo u bunar kako bi prikrio tragove, ukazuju da je on postupao s namjerom da ubije", rekla je Mrđa.
 
Dijana Petković, kćerka ubijenog Veselića, podsjetimo, zahtijevala je da se optuženom izrekne maksimalna zatvorska kazna.
 
Sa druge strane, Jadranko Stupar, Vajukićev advokat, izjavio je ranije da u ovom slučaju nema svireposti i da nije dokazano da je optuženi imao namjeru da počini ubistvo.
 
"Nema objektivnih dokaza da se radi o svirepom ubistvu, odnosno nije utvrđen tačan broj i intenzitet povreda, kao ni da li je žrtva trpjela velike patnje", rekao je ranije branilac.
 
Prema optužnici, Vajukić je Veselića nasmrt pretukao 24. januara prošle godine u Koljanima, kod Laktaša.
 
Naredni dan se, kako se navodi, vratio, skinuo odjeću sa žrtve i tijelo bacio u bunar.
 
Kako su "Nezavisne novine" pisale, prema ranijim informacijama iz istrage, Vajukić je te večeri pokušao opljačkati susjednu kuću, u kojoj su bile starija žena i njena kćerka.
 
Zbog toga je hapšen, ali u tom momentu policija nije znala za smrt starca sve dok porodica nije utvrdila da nema Veselića, a kuća mu je ispreturana. Njegovo tijelo je potom pronađeno i izvađeno iz bunara.
 
Podsjećamo, Vajukić je već osuđen na pet godina i devet mjeseci zatvora po optužnici koja ga tereti da je oteo, pretukao i opljačkao poznanika Srboljuba Ćućuna, te mu oštetio auto.

(Nezavisne)