Orašanin: Radnici Alumine zabrinuti za svoju sudbinu :: Semberija INFO ::

 

Orašanin: Radnici Alumine zabrinuti za svoju sudbinu


Firme koje se pominju kao potencijalni vlasnici Alumine, prema javno dostupnim podacima, imaju neizmirena poreska dugovanja u državama gdje posluju između ostalog i u Crnoj Gori. U najvećoj mjeri su u BiH i regionu kupovali firme koje su u stečaju ili su namjerno gurnute u stečaj kao što su Tehnokom, Fabrika obuće Foleda Miljevina, Fabrika čarapa, Šećerana u Bijeljini itd, upozorava Mirjana Orašanin, član Glavnog odbora SDS.
 
Ona poručuje da nemamo pravo da vjerujemo kako oni koji pokušavaju da otmu Aluminu imaju dobre namjere koje su u interesu svih građana Republike Srpske.
 
„Svi zajedno moramo spriječiti i njih i vladu da svoje namjere sprovedu u djelo“, istakla je Orašanin.
 
Navodi da se radnici sa pravom pitaju, ko će u slučaju otpuštanja pod izgovorom racionalizacije i globalnih dešavanja, zaštititi radnička prava i obezbijediti egzistenciju njihovim porodicama.
 
„Vidjeli smo kako su završile firme koje su kupili oni kojima vlast hoće da proda Aluminu. Neke od njih su kasnije preprodate drugim vlasnicima kao što je slučaj sa hotelom u Rudom koji je preprodan ruskom biznismenu Serdarovu, ili Fabrika šećera iz Bijeljine biznismenu iz Hrvatske.  Znamo da su interesi regionalnih i ostalih ‘biznismena“ isključivo vezani za brz i visok profit“, napominje Orašanin.
 
Ona je istakla da je zvornička fabrika Alumina najveći izvoznik u Republici Srpskoj.
 
„Ovaj podatak dovoljno govori o tome da sve što se dešava sa Aluminom treba da zanima svakog od nas. Ne samo 1500 njenih radnika, njihovih porodica, radnike brojnih lokalnih preduzeća koja posluju sa Aluminom, radnike kompanije Boksit čije proizvode prerađuje Alumina, radnike koji platu primaju iz budžeta koji porezom pune svi pobrojani... To je pitanje svih nas“,  poručuje Orašanin. 
 
Kaže da zato čitava RS treba da bude zabrinuta, kao što su zabrinuti radnici koji više ne vjeruju namjerama pojedinaca i vlasnika firmi bliskih vladajućim strukturama koji su već toliko puta iskoristili resurse naše zemlje za lična bogaćenja.

„Potencijalni vlasnici po povlašćenim cijenama i uslovima kupuju imovinu u vlasništvu države koju obično preprodaju trećim licima, najčešće stranim državljanima,  pri čemu sebi zadržavaju milionske profite a često ne izmiruju ni poreske obaveze prema državi. Jasno je da njihov prioritet nisu strateške investicije značajne za opstanak i razvoj lokalnih zajednica, regija i opština. Za očuvanje proizvodnje treba obezbijediti redovne plate, sirovine i materijal, isplatiti obaveze prema državi, ulagati u opremu i kadrove, odgovarati na izazove na globalnom nivou“, navodi Orašanin.
 
Poručuje da je Zvornik danas bliže svima nego što nam se čini i da je opasnost je opipljiva. 
 
„Zbog toga pozivam sve građane da pruže podršku radnicima Alumine i FG Birač iz Zvornika koji se ovih dana svim silama bore da sačuvaju radna mjesta i egzistenciju svojih porodica, a time i budućnost Republike Srpske“, istakla je Orašanin.
 
 
 
 SDS - Sektor za politiku i medije