Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS: BiH i entitetske vlade moraju pomoći poljoprivrednicima u BiH :: Semberija INFO ::

 

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS: BiH i entitetske vlade moraju pomoći poljoprivrednicima u BiH


Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača  - mljekara u RS izjavio je da je stanje u poljoprivredi u oba entiteta alarmantno i katastrofalno te da je neophodna pomoć države BiH i vlade oba entiteta.

- Insistiramo na zaštiti poljoprivrednih proizvođača, na uvođenju plavog dizela u BiH, jer regresirano gorivo nije dovoljno za naše potrebe. Upozoravam da su već mnogo odustali od poljoprivredne proizvodnje, a šta će se tek desiti ako nam ne pomognu država i oba entiteta“; istakao je Usorac i upozorio da poljoprivrednici više ne žele da slušaju lažna obećanja. On je iznio alarmantan podatak da u RS trenutno ima  svega 2. 500 proizvođača mlijeka, od 17. 600 koliko ih je bilo ranije, uz procjenu da ih poslije nove godine neće biti ni 2. 000. Prema njegovim riječima, zbog loše situacije u poljoprivredi, Srpska je ostala bez velikih tovljača, te da se danas mogu kupiti  samo dva do tri bika.
 
- Stočni fond se smanjuje, a pokošene površine  ostale su kao pustinja, nema silaže, nema kukuruza, jednostavno smo bačeni na koljena“, naglasio je Usorac. Govoreći o protivgradnoj zaštiti u RS, Usorac je rekao da je neophodno da sistemi više ne rade, jer nanose više štete nego koristi, ističući pri tom da protivgradna zaštita ne postoji u FBiH, Srbiji i Hrvatskoj.

- Tražimo konkretne poteze, a ukoliko do njih ne dođe u što kraćem roku, poljoprivrednici će, s obzirom da predstoji predizborna kampanja, započeti svoju predizbornu kampanju i od svake stranke će tražiti da položi račun šta su obećali i šta su uradili od obećanog. Ja im obećavam da ću u ime svih poljoprivrednih proizvođača iznijeti u javnost sve ono što je trebalo da se do sada riješi, ali to nije učinjeno“, naglasio je Vladimir Usorac.