Udruženje žena “Beli anđeo” Dvorovi - otvoren Četvrti “Etno Sajam”: Tradicija otrgnuta od zaborava :: Semberija INFO ::

 

Udruženje žena “Beli anđeo” Dvorovi - otvoren Četvrti “Etno Sajam”: Tradicija otrgnuta od zaborava


U organizaciji Udruženja žena “Beli anđeo” iz Dvorova, u svečanoj sali preduzeća “Globus” u Dvorovima,  danas je otvoren Četvrti “Etno sajam”  koji je okupio četrnaest udruženja žena iz cijelog regiona. Sajam je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. 

Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede, kaže da je resorno ministarstvo prepoznalo značaj jedne ovakve sajamske manifestacije u ovom dijelu Republike Srpske, istakavši da Udruženje žena “Beli anđeo” s velikim uspjehom promoviše tradiciju i običaje ovog dijela Republike Srpske.


 
I ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske Nedeljko Ćorić kaže da je rado prihvatio poziv da prisustvuje otvaranju ove sajamske manifestacije.

 “Na ovakvim manifestacijama pokazujemo naše tradicionalne vrijednosti, ali upoznajemo se i sa tradicijom naroda koji žive u  drugim regionima. Udruženje žena “Beli anđeo” uspješno predstavlja i promoviše Republiku Srpsku i u inostranstvu, te smo mi u ministarstvu odlučili da im poklonimo jedno vozilo koje će im biti od koristi u narednom periodu, kako bi i dalje mogli uspješno prezentovati sve nas na raznim sajamskim smotrama”, istakao je ministar Ćorić.



Radinka Todić, predsjednica Udruženja žena “Beli anđeo” kaže da je i ovovogodišnji etno - sajam, opravdao očekivanja organizatora.

 “Imamo goste i učesnike iz Srbije, Hrvatske, FBiH, Republike Srpske. Sa nama su danas ovdje i udruženja iz Bijeljine, Lopara i Ugljevika. Ovdje se može vidjeti šarenilo boja, rukotvorina, đakonija pripremanih po receptima naših baka. Drago mi je da postajemo prepoznatljivi po ovoj sajamskoj manifestaciji u regionu, jer ovo predstavlja ponos za naš grad i za Turističku organizaciju grada Bijeljina”, kaže Radinka Todić, ističući da su na ovogodišnjem “Etno sajmu” predstavljeni čuveni kuglofi žena  iz Udruženja žena “Livađanke” iz Aleksandrova, opština Nova Crnja, kod Zrenjanina, predstavljeni su ručni radovi i zlatovez žena iz Crne Bare, pite gužvare s orasima i bijeli vez iz Jamene.



Sa svojim ručnim radovima predstavile su se i žene iz Srema, iz Udruženja “Ruzmarin” iz Golubinaca. One su predstavile  rukotvorine, suvenire, ručne radove i specijalitete iz Srema. Nada Bijelić došla je sa ženama  iz Bršadina kod Vukovara, u Hrvatskoj. Donijeli su štrudle, pogače, kiflice, voćne kolače -breskvice, razne rukotvorine. Predstavile su se i žene iz Udruženja “Laćarkuše” iz Laćarka. Ovo udruženje postoji od 1945. godine i ono njeguje tradiciju Laćarka i okoline. Žene sarajevske regije predstavile su razne pite od zelja, krompira, sira, kupusa, tako da su se na jednom mjestu sa svojim rukotvorinama i specijalitetima okupile žene s prostora cijele bivše Jugoslavije.

Uspješan nastup imalo je i Udruženje žena “Rudar” iz Ugljevika koje čuva tradiciju starih zanata i običaja u okviru kućne radinosti,  kao i stare recepte za spremanje jela i zimnice.  Za najbolje rukotvorine, specijalitete i najaktivnija udruženja pripremljene su medalje, priznanja i pehari.


Semberija info