VAUČERI SRPSKU OSTAVLjAJU NA TURISTIČKOJ MAPI :: Semberija INFO ::

 

VAUČERI SRPSKU OSTAVLjAJU NA TURISTIČKOJ MAPI


- Prirodne ljepote Srpske ostaju na mapi stanovnika iz svih krajeva Republike, koji uveliko rezervišu turističke vaučere za odmor u nekoj od banja, planina, eko i etno-destinacija, iako su im ove godine zbog jenjavanja pandemije virusa korona olakšana putovanja u ljetovališta na Jadranu, kao i u evropske metropole.

Vaučeri vrijednosti 100 maraka građanima su dostupni od 1. jula do 30. oktobra.

Izvršni direktor Zdravstveno-turističkog centra “Banja Kulaši” u Kulašima kod Prnjavora Dalibor Drinić rekao je da je od početka mjeseca u tom kompleksu iskorišćeno 66 turističkih vaučera i naglasio da je interesovanje zaista veliko.

- Gosti se javljaju iz svih krajeva Republike, najviše iz Banjaluke i Doboja. Banja raspolaže sa 111 kreveta, odnosno sa 52 dvokrevetne sobe, jednom jednokrevetnom sobom i dva apartmana. Traži se mnogo više mjesta nego što ih imamo, zbog čega očekujemo dobru sezonu - rekao je Drinić.

Dodaje da osim domaćih gostiju, koji su najbrojniji, ne manjka ni stranaca.

- Prošle sedmice smo imali stotinjak gostiju iz Poljske. Van sezone ćemo imati goste iz Hrvatske i Slovenije, koji su unaprijed rezervisali termine - dodao je Drinić.

U ovoj banji gostima su na raspolaganju i bazeni sa termomineralnom ljekovitom vodom i otvoreni bazen sa slatkom vodom i pratećom opremom, pješačke i biciklističke staze, a neposredna blizina rijeke Ukrine pruža mogućnost ribolova i kupanja u ljetnim mjesecima.

Startom su zadovoljni i u Zdravstveno-turističkom centru “Banja Vrućica” u Tesliću.

- Kada je ovaj projekat sa vaučerima prvi put realizovan, oko 40 odsto svih vaučera iskorišćeno je kod nas. Raduje nas što stanovnici i sada biraju “Vrućicu” za svoj odmor i imamo razloga za zadovoljstvo - kazao je izvršni direktor za operacije i marketing u ZTC “Banja Vrućica” Aleksandar Radošević.

U proteklom periodu na području Pala iskorišćeno je oko 5.000 vaučera, a ništa manje ne očekuju ni u ovoj sezoni.
Vršilac dužnosti direktora tamošnje Turističke organizacije Dragan Jakić rekao je za “Glas Srpske” da se sa područja ove opštine prijavilo šest privrednih subjekata, od kojih su tri na Jahorini, u kojima se građani mogu odmarati uz subvenciju Vlade RS.

- Ovo je dobar potez Vlade i uvjeren sam da će Pale sa svim svojim prirodnim ljepotama i ovog ljeta biti izbor domaćih turista. Već sada vlada veliko interesovanje za korišćenje vaučera na području naše opštine - kazao je Jakić.

Rekordnu sezonu očekuju i na “Mediteranu Srpske”, a direktorica Turističke organizacije Trebinje Mirjana Putica kaže za “Glas” da su rekordne 2019. godine imali nešto više od 100.000 noćenja, te da u ovoj godini za pet mjeseci imaju već oko 72.000.

- Sigurno je da ćemo postaviti novi rekord. Veliki broj domaćih gostiju dolazi u Trebinje na odmor uz turističke vaučere, a osim toga ima i stranaca, mahom iz Turske - rekla je Putica.

Rekordna godina

U Turističkoj organizaciji RS (TORS) očekuju rekordnu godinu. Direktor TORS-a Miodrag Lončarević rekao je za “Glas” da je zaključno sa 12. julom za sistem vaučera prijavljeno 36 ugostiteljskih objekata i devet agencija.

- Očekujemo pojačano interesovanje domaćeg stanovništva za destinacije širom Srpske. Ako je suditi prema prethodnom pozivu, najposjećeniji će biti banjski centri, zatim Trebinje, Istočno Sarajevo, a očekujemo i pojačanu promociju Banjaluke, Višegrada, Bijeljine i Doboja, koji imaju i te kako zanimljivu turističku ponudu. Statistički podaci za prvih pet mjeseci govore da nas, sasvim izvjesno, očekuje rekordna godina kada su dolasci i noćenja turista u pitanju, i nadam se da će ova godina biti prva sa milionskim brojem evidentiranih noćenja - istakao je Lončarević.

(Glas Srpske)