Počinju problemi: Grad Banjaluka uvodi redukcije vode :: Semberija INFO ::

 

Počinju problemi: Grad Banjaluka uvodi redukcije vode


Zbog problema sa vodosnabdijevanjem, Štab za vanredne situacije Grada Banjaluka uveo je vanrednu situaciju u osam mjesnih zajednica. Odlučeno je da se krene sa redukcijom vode, a građani su pozvani da racionalno troše vodu.

Vanredno stanje proglašeno je u mjesnim zajednicama Donja Kola, Rekavice 1, Bronzani Majdan, Stratinska, Potkozarje, Verići, ljubačevo i Donja Piskavica. Riječ je o seoskim i prigradskim sredinama koje već godinama imaju problem sa vodosnabdijevanjem, a sada je dodatno kulminiralo usljed suše. Imanje Dragice Šulić i većine u mjesnoj zajednici Donja Kola snabdijeva se vodom iz cisterni iako je naselje nadomak grada.

"8 km od grada da nas nisu mogli riješiti sa vodom, ne sada već 15 godina. 5 godina od kako nas je preuzeo Vodovod i da nije mogao pet godina riješiti problem. I svakog ljeta je tako isto", kaže mještanka Donjih Kola Dragica Šulić.

Zavisno od visinske zone mještani pojedinih mjesnih zajednica bez vode su i po 15 dana pa je Grad donio odluku o redukciji vode. Intenzivnije će se dopremati cisterne sa vodom, a biće pojačane i inspekcijske kontrole. Građanima je upućen apel na racionalnu potrošnju.

"Zalijevaju se bašte, to se može raditi ali imamo informaciju da se zalijevaju plantaže, šljive, krovovi od kuća, asfalt i beton, U ovakvoj situaciji to nije dozvoljeno i nije poželjno ponašanje", navodi gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

"Sva mjesta koja su ugrožena a koja bi trebala da imaju vodosnabdijevanje od strane Vodovoda BL Vodovod niti jednu cisternu nije naplatio niti će", izjavio je ravnatelj vodovoda Predrag Duduković.

Kako je navedeno iz Gradske uprave, komunalna policija će vršiti pojačanu kontrolu cjevovoda i hidranata jer se sumnja da ih neodgovorni pojedinci samoinicijativno prilagođavaju svojim potrebama, kao i zbog sumnji da postoji određena sabotaža u vidu namjernog uništavanja vodovodne infrastrukture. 


BHRT