Semberski poljoprivrednici očekuju dobar prinos pšenice, nadaju se povoljnoj otkupnoj cijeni :: Semberija INFO ::

 

Semberski poljoprivrednici očekuju dobar prinos pšenice, nadaju se povoljnoj otkupnoj cijeni


U Semberiji je već uveliko u toku žetva ječma. Poljoprivrednici su zadovoljni jer je prinos mnogo bolji nego ranijih godina. Slično očekuju i od pšenice, čija žetva je na pragu. Ipak, brine ih što u žetvu hljebnog žita ulaze ne znajući otkupnu cijenu.

Žetva ječma već je obavljena na velikom broju parcela u Semberiji. Prema riječima poljoprivrednika Vojislava Lukića, situacija je znatno bolja nego prethodnih godina.

"Ima i do 7-8 tona, po hektaru smo vrli ove godine. Za sad ovaj rani ječam je bacao dobro, palo je kiše, pa ćemo vidjeti za kukuruz. Pšenica ne znamo koliko će bacati, nismo još krenuli, ali za jedno sedam dana ćemo znati koliko će bacati", kaže Lukić.

U optimalnom roku počinje i žetva pšenice, ali poljoprivrednici su zabrinuti jer mlinari, kako kažu, čekaju posljednji momenat da izađu sa cijenom hljebnog žita. Cijena će biti tas na vagi između uspješne i loše godine.

"Čekamo cijenu od mlinara, koja će biti cijena, mada neće biti koja bi trebala, skupo đubrivo, gorivo, skupo sve, a naši proizvodi jeftini", dodaje Vojislav Lukić.


Stanje usjeva u Semberiji je dobro, pa se shodno tome može očekivati i dobar prinos pšenice, kažu agronomi.

"Svi su poljoprivredni proizvođači uprli oči u žetvu. Što se tiče prinosa, očekuje se visok potencijal, s obzirom na uslove koje smo imali i gdje su proizvođači ispoštovali mere", smatra agronom Gordana Gajić. 

Optimisti su i u Ministarstvu poljoprivrede, odakle uvjeravaju da nestašica neće biti, jer se očekuje dobar rod.

"Prema dosadašnjem stanju usjeva, možemo reći da ćemo imati dovoljne količine pšenice. Vjerovatno ćemo morati i uvoziti određenu količinu. Ono što za sad imamo sigurno jeste da nam je Republika Srbija rekla da ćemo imati dovoljne količine pšenice da možemo da uvezemo za potrebe ishrane građana, kako Republike Srpske, tako i Bosne i Hercegovine", uvjerava Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.


Prvi otkosi pšenice pašće krajem jula, a do tada poljoprivrednici apeluju na mlinare da sjednu za pregovarački sto i saopšte otkupnu cijenu pšenice da bi, kako poručuju, znali na čemu su ove godine.


BHRT