Stara lica u novoj izbornoj trci :: Semberija INFO ::

 

Stara lica u novoj izbornoj trci


BANjALUKA - Lokalni stranački odbori širom Republike Srpske već su sastavili spiskove kandidata iz svojih sredina koje žele da vide u novoj izbornoj trci za poslaničke stolice u Banjaluci i Sarajevu, a na njima su mahom, uz tek nekoliko novih lica, ministri, poslanici, odbornici i drugi iz republičkog javnog života, od ljekara do direktora institucija.
 

Iako se približavaju rokovi za dostavljanje kandidatskih listi na adresu Centralne izborne komisije, u dobrom dijelu ključnih političkih partija još javno ne otkrivaju na koga najviše računaju, ukazujući da će konačnu odluku o tome ko će biti na listama za Narodnu skupštinu RS i Parlament BiH, donijeti vrh stranke.


U sjedište SNSD-a su, prema nezvaničnim informacijama, stigle liste iz opštinskih i gradskih odbora. Na onoj koju je sastavio banjalučki odbor je gotovo 70 kandidata za republički parlament i 20-ak za Predstavnički dom Parlamenta BiH. Za Narodnu skupštinu predloženi su, između ostalih, Alen Šeranić, Anja Ljubojević, Borivoj Obradović, Vlado Đajić, Gorica Dodik, Dejan Kusturić, Goran Maričić, Dragan Lukač, te Igor Radojičić, Nevena Todorović, Novo Grujić, Srđan Amidžić i Srđan Mazalica. Smatraju da se na listi za Sarajevo trebaju naći, između ostalog, Darko Matijašević, Dušanka Majkić, Marinko Umićević, Manojla Zrnić, Nikola Špirić, Nebojša Radmanović, Snježana Novaković Bursać, Srebrenka Golić te Ranko Škrbić.

22. jun - 4. jul - podnošenje kandidatskih listi
29. jul - rok za konačnu ovjeru kandidatskih listi
3. -avgust - počinje podnošenje listi za kompenzacione mandate
18. avgust - rok za objavu kompletnih listi
Na drugim listama SNSD-a, iz ostalih sredina Srpske, trebalo bi da se ponovo nađe Igor Žunić, ali i Petar Jelić, sin pokojnog predsjednika RS Milana Jelića, iz dobojske regije Obren Petrović i Sanja Vulić, dok bi Vojin Mitrović, ministar na nivou BiH, trebalo da bude na listi za NSRS. 

Konačan stav o listama donijeće ovih dana i SDS, ali su već procurila imena. Nosioci liste za Parlament BiH biće Miladin Stanić, Mladen Bosić i Darko Babalj, dok će liste za NSRS između ostalih nositi Milan Radović, Dragomir Vasić, Vukota Govedarica, Marinko Božović, Ljubiša Petrović ili aktuelni poslanik Tomica Stojanović, te Milan Petrović iz Prnjavora.

Situacija je poprilično čista u redovima socijalista koji će na izbore zajedno sa NDP-om. Liste će, između ostalih, predvoditi Petar Đokić, Dalibor Stević, Vjekoslav Petričević, Slavko Gligorić, Risto Marić, Slaven  Gojković, Rajko Ćapin.

U Ujedinjenoj Srpskoj još ne žele da otkrivaju imena, naglašavaju da će sve biti objelodanjeno na stranačkoj konvenciji u nedjelju. U trci za pozicije će se sasvim sigurno naći brojni iz vrha, počevši od lidera US-a Nenada Stevandića, a prijedlog je da aktuelni potpredsjednik Narodne skupštine RS Milan Petković bude na listi za Predstavnički dom Parlamenta BiH.

PDP je, s druge strane, prvi još u maju završio dobar dio posla. Potvrđena je kandidatura Jelene Trivić za predsjednika Republike. Liste predvode, za NSRS Draško Stanivuković, Sanja Dimitrić, Olivera Nedić, Snežana Stojanović, Slaviša Marković, Milanko Mihajlica, Igor Tošić i Ljubiša Krunić, a Branislav Borenović, Siniša Golić i Saša Borjan će u trku za pozicije u Sarajevu.

Odluka je da će podržati i kandidata za člana Predsjedništva BiH kojeg će dati SDS. To je, po svemu sudeći, lider Mirko Šarović, a odluka bi trebalo da bude saopštena sutra.

Kandidate za ključne pozicije još nije otkrio ni SNSD, ali stav članstva je da bi to trebalo da bude Milorad Dodik i Željka Cvijanović. U izbornu trku za najvažnije pozicije DNS šalje lidera Nenada Nešića i potpredsjednika Radislava Jovičića.

Opšti izbori u BiH su zakazani za 2. oktobar.


Glas Srpske